Kolumbijskim vojnicima koji su ubili pet mladića izrečene zatvorske kazne

Foto: Ilustracija

SKUPINI od 15 kolumbijskih vojnika izrečene su zatvorske kazne zbog ubojstva petorice mladića 2006. godine, javlja BBC.

Vojnici su tvrdili kako su žrtve bile naoružani militanti koji su ubijeni u vatrenom obračunu, no službenom istragom utvrđeno je kako su oni bili članovi nogometnog tima, te su u trenutku ubojstva putovali na utakmicu.

Kolumbijski tužitelji istražuju više od 1500 slučajeva u kojima su vojnici osuđeni za ubojstva civila, pravdana lažima kako se radi o pobunjenicima.

Vojnike se Optužuje da su ubojstva počinili kako bi usavršili svoje vještine i stopu uspješnosti u borbi s pripadnicima ljevičarske gerile i kriminalnih skupina, te kako bi dobili nagrade i počasti u događaju koji je postao poznat pod nazivom "lažno-pozitivni" skandal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji incident dogodio se u ruralnom okrugu u regiji Tolima u središnjoj Kolumbiji. Mladiće su ubili članovi elitne protu-otmičarske skupine.

Vođi vojne patrole bojniku Joseu Wilsonu Camargu izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 26 godina, a preostalih 14 vojnika u zatvoru će provesti po 25 godina svaki.

Član obitelji jedne od žrtava kazao je kako ne može reći da je sretan jer je prošlo dugih pet godina borbe, no smireniji je jer je provedena pravda.

Civili su većinske žrtve u dugogodišnjim sukobima između kolumbijske vojske, ljevičarskih pobunjenika iz skupina Farc i ELN, te između desničarskih paravojnih postrojbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara