Komadina: Izbori izgubljeni zbog lošeg pristupa

PREDSJEDNIK primorsko-goranske županijske organizacije SDP-a Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinstvo ustvrdio da je lijevi centar, rekavši da misli na HNS, HSS i SDP, izgubio izbore jer da je loše pristupio izborima.

Kazao je da su HDZ i birači podcijenjeni, a da su sve te političke stranke sebe precijenile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komadina je ustvrdio da su neki od prvaka stranaka lijevog centra, rekavši da tu isključuje SDP, bili "bahati", s lošim procjenama jer su stranke izlazile na izbore samostalno, a da nisu, lijevi bi centar imao zajedno više glasova od HDZ-a. Rekao je da su HSS i HNS u pojedinim izbornim jedinicama bili ispod praga, ali da su u većini dobili saborske zastupnike. Tako su, rekao je, dobili bitku za svoje stranke, ali izgubili rat za stvaranje vlade. SDP je, naveo je Komadina, izgubio bitku, ali ne i rat jer je pokazao da je ostao najjača stranka lijevog centra te da mu pripada mjesto predvodnika tog bloka.

Komadina je također ustvrdio da je "sadašnji izborni zakon neodgovarajući jer su glasovi malim strankama, neovisnim listama i onima koji su ostali ispod praga poslije prešli stranci koja je osvojila najviše glasova, odnosno HDZ-u". Rekao je da Hrvatskoj treba mješoviti izborni sustav u kojem će pola zastupnika biti birano po izbornim jedinicama, a pola s državnih stranačkih lista.

Komadina je, govoreći o potpori zastupnika talijanske nacionalne manjine Furia Radina Vladi Ive Sanadera, koja je uvjetovana proširenjem prava toj manjini u Primorsko-goranskoj županiji, rekao da su u toj županiji sva prava manjina ostvarena te da se manjine i većinski narod dobro slažu te da ih ne treba svađati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara