Komadina: Neću provoditi prljavu kampanju, ali ne znam što mogu očekivati od druge strane

Komadina: Neću provoditi prljavu kampanju, ali ne znam što mogu očekivati od druge strane

Foto: FAH

ŽUPAN primorsko-goranski i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina rekao je kako će članovi SDP-a na unutarstranačkim izborima najbolje ocijeniti njegovo dosadašnje političko iskustvo kojim je stranci do sada pomogao na političkoj sceni.

Upitan od novinara da komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je njegov stranački uspjeh stavio u okvire Rijeke i toga područja, Komadina je novinarima rekao kako će detaljnije o politici govoriti nakon Glavnog odbora stranke, a što bi bilo već nakon subote.

Podsjetio je kako je on punih 25 godina u stranci, a svoje iskustvo nije želio sam za sebe procjenjivati. Dodao je kako se za stranku zalagao, kako je vjerodostojnost stranke gradio godinama, te je dobivao izbore u ime stranke ali i u stranci.

"Neće biti prljave kampanje"

Poručio je kako s njegove strane neće biti prljave kampanje na najavljenim unutarstranačkim izborima za novo vodstvo stranke, te dodao kako mu je teško reći što po tom pitanju može očekivati s druge strane.

O mogućim najavama zamrzavanja II. mirovinskog stupa potpredsjednik SDP-a ističe kako je tu potrebno biti oprezan jer buduće generacije imaju pravo na mirovine.

"Tu treba ozbiljno sjesti s onima koji se puno više razumiju u taj sustav, treba znati razlučiti što je sustav generacijske solidarnosti, a što individualna štednja, te naći dobru mjeru" jer taj sustav, po riječima Komadine, nije ni dovršen. Nemamo pravo danas potrošiti penzije vas koji ćete ići sutra u te iste penzije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan da komentira što bi za Hrvatsku bilo učinkovitije ukidanje ili spajanje županija i je li u tom području potrebno provesti neku vrstu reforme Komadina kaže kako o "županijama najčešće govore oni koji u županijama najčešće nikada nisu bili i ne znaju ništa o tome".

Po njemu, ne može se ništa ukinuti dok se ne stvori novi sustav regionalne razine jer tu postoji čitav niz poslova i ovlasti koje županije rade. "Ne može se nešto ukinuti, a da se pritom nema nešto novo", rekao je Komadina prije rasprave "Županije - nositelji razvoja" održanoj u sklopu konferencije Poslovnoga dnevnika "Small and medium business Forum 2016".,
 

Također dodaje i kako takva reforma treba biti konzenzus struke i politike. To se, po njemu, ne može dogoditi u ovom izbornom ciklusu predstojećih lokalnih izbora već tek za izbore koji dolaze za pet godina.

"Nejednakosti među županijama"

Napominje i kako je za to potrebno mijenjati Ustav jer u Ustavu su definirane županije ovake kakve jesu, a i velike su nejednakosti među županijama.

O eventualnim koristima od povezivanja županija potpredsjednik SDP i župan primorsko - goranski odgovora kako je "danas naš sustav razmrvljen, velik, usitnjen i on glumi samoupravu". "Mi nemamo istinsku samoupravu u Hrvatskoj", smatra Komadina ali i dodaje da sve što su gradovi i općine i županije odradili, odradili su dobro.

Za mogući povratak Slavka Linića u SDP Zlatko Komadina kaže da o takvim pitanjima ne odlučuje on, već odlučuju organi stranke. Također, drži "ako se želi imati i okupljati ljude u stranci, mora se imati otvorena vrata".


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara