Komadina upozorio na neodrživost centraliziranog sustava u zemlji

Primorskogoranski župan Zlatko Komadina na današnjoj je proslavi 12. obljetnice osnutka te županije ponovno upozorio na neodrživost centraliziranog državnog sustava koji umrtvljuje demokraciju i razvoj.

Komadina je rekao da zbog državnog centralizma na lokalne izbore izlazi manje od 50 posto birača. U jedinicama lokalne samouprave ni izdaleka se ne provodi načelo supsidijarnosti, ističe Komadina, a razvoj Primorsko-goranske i ostalih županija ovisi o decentralizaciji.

Komadina tvrdi da su jedinice lokalne samouprave razvlaštene i marginalizirane te da je nemoguće bilo što važnije samostalno pokrenuti. Kao problem je istaknuo nereguliran regionalni razvoj, istaknuvši da se za to zalažu sve županije, ali i tijela EU-a. Zbog sadašnjeg sustava samo Zagreb može dosegnuti standard gradova u EU, ustvrdio je.

Komadina je dodao da ne zamjera isključivo sadašnjoj državnoj vlasti, nego nastoji upozoriti na bitno pitanje, a to je decentralizacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na proslavi su uručene županijske nagrade. Nagradu za životno djelo dobio je Slavko Pleše za dugogodišnji doprinos osposobljavanju i pripremanju gluhih osoba za samostalan život i rad.

Godišnju nagradu dobio je Jakov Matunci, učenik 6. razreda osnovne škole u Malom Lošinju, za proučavanje i zaštitu guštera macaklina na otoku Lošinju.

(Hina) xdsil ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara