Komadina: Županija izvijestila Ministarstvo o odjelu za hemodijalizu na Lošinju

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina, odgovarajući na pitanje vijećnika na današnjoj sjednici Županijske skupštine, rekao je da je Županija u dva navrata krajem prošle i početkom ove godine izvijestila Ministarstvo zdravstva o potrebi osnivanja odjela za hemodijalizu u Malom Lošinju.

Komadina je rekao da je Županija 9. siječnja pisala tom ministarstvu tražeći suglasnost za osnivanje odjela tog tipa na Lošinju, Rabu i u Delnicama. Uz to, Komadina je 17. prosinca osobno, kako je naveo, uputio dopis Ministarstvu izvješćujući da je Županija dobila ponudu jedne tvrtke koja želi otvoriti odjel za hemodijalizu na Lošinju. Rekao je da je prijedlog te tvrtke da se taj odjel bavi ujedno i turističkom dijalizom, odnosno ponudom te zdravstvene usluge turistima koji borave na otoku.

Komadina je rekao da je na zahtjev za suglasnošću o osnivanju odjela na Lošinju od 9. siječnja, ministarstvo odgovorilo da ono podupire osnivanje tog odjela "ako se ishoduje suglasnost Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako je taj odgovor upitan budući da je Ministarstvo vlasnik HZZO-a i ono treba donijeti odluku o osnivanju odjela.

Član županijskog Poglavarstva zadužen za zdravstvo Miomir Zelić također je rekao da problem odjela mora riješiti Ministarstvo. Napomenuo je da je mogućnost incidenata kod dijaliza velika te da bi taj odjel trebao koordinirati svoj rad s Kliničkim bolničkim centrom.

Sedam članova cresko-lošinjske Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika jučer je blokiralo glavnu otočku cestu kod Cresa kako bi upozorili da svaki drugi dan na dijalizu moraju putovati u stotinjak kilometara udaljeni Labin. Za odgađanje otvaranja Odjela za hemodijalizu u Malom Lošinju odgovornima drže lošinjskog gradonačelnika i Primorsko-goransku županiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara