KOMEMORACIJA KATHLEEN VAUGHAN WILKES NA SVEUČILIŠTU

Smrću Kathleen Vaughan Wilkes filozofijska je znanost ostala bez požrtvovnog istraživača istine, a Hrvatska bez jednog od najiskrenijih prijatelja, istaknuto je na današnjoj komemoraciji na zagrebačkom Sveučilištu, u povodu smrti te istaknute oxfordske i međunarodne znanstvenice, čiji je pepeo, prema vlastitoj želji, u početku listopada razasut podno dubrovačkih zidina.

Ime Kathlen Vaughan Wilkes ostat će zauvijek upisano u povijesti zagrebačkog Sveučilišta, kojeg je bila počasna doktorica, ali i u sjećanju mnogih naraštaja zagrebačkih i dubrovačkih sveučilištaraca, naglasio je njezin prijatelj i profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Zvonimir Šikić.

Prisjetio se i njezinog angažmana na Međunarodnom interuniverzitetskom centru u Dubrovniku te zajedničkih seminara u tom gradu koji je iznimno voljela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U vrijeme najjače agresije na Dubrovnik, ona je na seminaru okupila znanstvenike iz svijeta pod motom 'Ne dopustiti da filozofija popusti pred oružjem'", rekao je Šikić.

O filozofijskom angažmanu Kathleen Vaughan Wilkes, koja je umrla 21. kolovoza, govorila je pročelnica Odsjeka za filozofiju Zagrebačkog filozofskog fakulteta Nadežda Čačinović.

Kathleen Vaughan Wilkes (1946.-2003.) diplomirala je i magistrirala na Oxfordskom sveučilištu, a 1973. doktorirala je na Princentonu, posvetivši se istraživanju antičke filozofije, filozofije duha, filozofije znanosti, religije i političke filozofije. Bila je i dugogodišnja voditeljica filozofskog tečaja "Philosophy and Science" na međunarodnom poslijediplomskom studiju u Dubrovniku te počasna doktorica Sveučilišta u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara