Komemoracija u čast Andre Mohorovičića

U POVODU prve godišnjice smrti akademika Andre Mohorovičića danas je u Hrvatskoj akademiji znanosti u umjetnosti (HAZU) njemu u spomen održan komemorativni skup.

O Andri Mohorovičiću, arhitektu po vokaciji, sveučilišnom profesoru i profesoru emeritusu, govorili su potpredsjednik HAZU-a akademik Miroslav Begović, tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Ante Vulin i akademik Boris Magaš.

Mohorovičić je rođen 1913. u Križevcima. Diplomirao je 1935. na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu te završio Kolegij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na Sveučilištu u Ljubljani s disertacijom "O kategoriji apsolutnoga i relativnoga u teoriji arhitekture".

Andro Mohorovičić, kako je istaknuo u svom govoru akademik Ante Vulin, dugi je niz godina bio redoviti profesor kolegija povijesti umjetnosti i teorije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Za redovitog člana HAZU-a izabran je 1962., te je u toj uglednoj instituciji obnašao mnoge važne dužnosti, bio je glavni tajnik i potpredsjednik.

Mohorovičić je bio i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Sveučilište u Zagrebu 1998. dodijelilo mu je titulu profesora emeritusa. Mohorovičić je bio i na važnim funkcijama na zagrebačkom Sveučilištu, među ostalim, rektor Sveučilišta od 1947. do 1949. U dugogodišnjem znanstvenom radu objavio je stotinjak znanstvenih rasprava s područja arhitekture i urbanizma, sustavno je istraživao razvoj graditeljstva, a svoja opsežna istraživanja sublimirao je u sintetičkom prikazu povijesnog razvoja arhitekture i urbanizma na tlu Hrvatske.

Mohorovičić je bio i glavni urednik Enciklopedije likovnih umjetnosti Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" u Zagrebu, a za svoj znanstveni opus dobio je brojne nagrade i priznanja, među ostalima i republičku nagradu "Vladimir Nazor" te nagradu "Viktor Kovačić", obje za životno djelo.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara