KOMEMORACIJA U HAZU AKADEMIKU MATI SUIĆU

U povodu prve godišnjice smrti akademika Mate Suića (1915. 2002.), istaknutoga hrvatskoga arheologa, povjesničara i sveučilišnog profesora, u organizaciji Razreda za humanističke i društvene znanosti HAZU danas je održan komemorativni skup posvećen Suićevu znanstvenom djelu.

Akademik Nenad Cambi istaknuo je dvije najvažnije knjige Suićevih radova "Odabrani radovi iz stare povijesti hrvatske" i "Antički grad na istočnom Jadranu".

Suić je najveći dio života proveo u Zagrebu i Zadru gdje je utemeljio Filozofski fakultet. Bio je ravnatelj Arheološkog muzeja, a u Zagrebu profesor povijesti staroga vijeka, naslijedivši akademika Grgu Novaka.

Najveći dio istraživačkoga rada posvetio je Zadru, rekao je Cambi, posebno istaknuvši Suićevo arheološko istraživanje zadarskog Foruma kao paradigmatičnoga primjera gradskog trga u svim razvojnim fazama, od utemeljenja do kasne antike.

U Suićevoj muzejskoj djelatnosti naglasio je njegove velike zasluge za izgradnju kapitalnih objekata u hrvatskoj kulturi i umjetnosti - Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru te Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U knjizi "Antički grad na istočnom Jadranu" iz 1976., koja je nedavno doživjela i drugo izdanje, pokazao je sve odnose grada prema okolišu, obradivom zemljištu, selu te morskim i kopnenim komunikacijama, rekao je Cambi te upozorio na ilirsku pretprošlost koja je utjecala na antiku i hrvatsko srednjovjekovlje.

Akademik Mladen Raukar rekao je da je Suić jedan od prvih povjesničara koji je razmatrao pitanje kontinuiteta gradskih središta na istočnom Jadranu.

U znanstvenom radu "Ostaci limitacije" prvi je u Hrvatskoj upotrijebio zračne snimke u istražvanju katastarske organizacije zadarskog agera na kojima se jasno razabire pravilna mreža centurija.

Zahvaljujući Suićevu istraživanju, shvaćanje se o teritorijalno-upravnom jedinstvu naselja i agera od antike do srednjeg vijeka nije izmijenilo, rekao je Raukar, dodavši da je Suić među prvima dokazao da je istočnojadranski grad suveren nad svojim agerom.

O Suićevu pedagoškom radu govorio je umirovljeni profesor arheologije Marin Zaninović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara