komemoracija za ubijene i nestale na mjestu logora Bučja kod Pakraca

Komemorativnim skupom na mjestu gdje su srpski pobunjenici od kolovoza do kraja prosinca 1991. u Bučju kod Pakraca držali koncentracijski logor i susretom bivših zatočenika danas je obilježena 11. godišnjica prve razmjene preživjelih zatočenika logora Bučja.

Izaslanstva Hrvatskoga sabora, preživjelih zatočenika, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i gradova Pakraca i Lipika na mjestu nekadašnjeg logora u spomen na sve poginule položila su vijence i zapalila svijeće, a pakrački župnik Marko Pišonić služio je misu.

Od početka kolovoza do oslobođenja Bučja krajem prosinca 1991. godine kroz logor je prošlo 298 zatočenika. Ubijeno je 12-ero zatočenika, a za više od 40-ero, među kojima je i dr. Ivan Šreter, još se traga, rekao je bivši zatočenik dr. Slavoljub Solar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nazočne je na komemorativnom skupu uime Hrvatskoga sabora pozdravila zastupnica Jadranka Kosor. ´Uvjereni smo da će se istina o mučenim, ubijenim i nestalim zatočenicima logora Bučja rasvijetliti, te da će oni koji su odgovorni za zlodjela u logoru odgovarati i biti primjereno kažnjeni. Njihova imena se znaju i nema razloga da ne dobiju zasluženu kaznu´, rekla je Jadranka Kosor.

Pakrački gradonačelnik Damir Špančić je rekao da je Gradsko poglavarstvo na poticaj pakračke Hvidre pokrenulo pravni postupak protiv Veljka Džakule i odgovornih za zločine počinjene u logoru Bučju. ´Nezavisno sudstvo nam je odgovorilo da u Pakracu živi nekoliko Džakula i da se ne zna o kome se radi´, ustvrdio je Damir Špančić.

Na današnjemu komemorativnom skupu govorili su i predsjednica Udruge civilnih žrtava rata Julijana Rosandić i predsjednik Udruge preživjelih zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara