Komentar Dragana Antulova: Ideali i budale

JOŠ jedan skromni doprinos vječnom ponavljanju povijesti na ovim prostorima dat će, po svemu sudeći, Nova TV, ukoliko, prema najavama, u nedjelju u emisiji "Epicentar" ugosti srpskog rock-glazbenika i političara Boru "Čorbu" Đorđevića. Najave su izazvale oštre reakcije, ne bitno različite od onih koje je Nova TV prije nedavno bila izazvala najavom da će se u emisiji "Drugo lice" pojaviti Svetlana Ražnatović Ceca, srpska turbofolk pjevačica našoj javnosti daleko poznatija po udaji za Željka Ražnatovića-Arkana, vođu srpskih paravojnih formacija koje su za vrijeme eksjugoslavenskih ratova počinile cijeli niz zlodjela u Hrvatskoj i BiH.

Od svih tih reakcija možda je najeksplicitnija ona u kojoj Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara u pismu Novoj TV i Mirjani Hrgi ne mole niti zahtijevaju, nego joj jednostavno "zabranjuju" ugostiti "deklariranog četnika, velikosrpskog nacionalista i ratnog huškača" koji je "pjevao na ruševinama Vukovara i Knina".

Dobri poznavatelji Đorđevićevog opusa vjerojatno će pronaći povijesnu ironiju u činjenici da ovo nije prvi put da taj glazbenik ima problema s veteranskim organizacijama. Tako je, davno, još na samom početku svoje karijere, navukao na zub SUBNOR čijim se predstavnicima u tekstu pjesme "Na zapadu ništa novo" nije svidio stih "Za ideale ginu budale", protumačen kao "potkopavanje svijetlih tekovina narodnooslobodilačkog rata".

Podsjećanje na tadašnje Čorbine "nestašluke", koji u današnjem svjetlu izgledaju dječački nedužno i potpuno bezazleno, može poslužiti kao sjajna ilustracija kako su ratovi u bivšoj Jugoslaviji, kao i svi ratovi uostalom, u stanju iz svakog čovjeka na vidjelo izvući ono najbolje, ali i najgore. Slučaj Bore Čorbe utoliko je tragičniji što je on prije gašenja svjetla u krležijanskoj krčmi bivše Jugoslavije uživao reputaciju kakva se obično vezuje s rock-glazbom kao svojevrsnim buntom protiv autoriteta, tradicije odnosno simbolom svega što i današnje mlade generacije vole povezivati s napretkom.

Na kraju se ipak ispostavilo da je sav taj "kulerski" image, odnosno ideologija seksa, droge i rocknrolla kao univerzalnog sredstva širenja ljubavi, mira i "pozitivnih vibri" samo isprazna fasada, nimalo drugačija od otrcane parole o "bratstvu i jedinstvu". A još žalosnije je to što je Đorđević, kao nesumnjivo talentirani čovjek, koji je – ma koliko to mnogima teško bilo priznati – uživao reputaciju jednog od najboljih tekstopisaca u povijesti jugoslavenskog rocka, sav svoj talent stavio u službu negacije svega onoga što je rock trebao predstavljati, pa su njegovi stihovi i glazba postali oruđe iskazivanja mržnje prema pripadnicima drugih naroda.

Pri svemu tome ne treba zaboraviti ni to da se među raznim narodima koji su postalim metom Đorđevićevog šovinizma, odnosno žrtvama ideologije koju je podržavao, nalaze i oni koji su nekoć bili štovatelji njegovog opusa. Zbog toga se Bora Čorba nalazi u težoj situaciji od drugih srpskih nacionalističkih glazbenika. Dok su mnogi današnji hrvatski štovatelji lika i djela Cece Ražnataović na samom početku znali na čemu su, među štovateljima Bore Čorbe je daleko više onih koji se osjećaju prevarenima i čija su sjećanja na nekoć sjajne rock pjesme zauvijek uprljana otrovnom reputacijom njihovog autora. Tome je Đorđević nedavno imao zahvaliti neslavnu propast planova da u Zagrebu održi koncert za nostalgičare "Riblje čorbe".

Đorđević je na kraju izdao i samog sebe, odnosno svoj stih, odlučivši da na kraju za njega ipak postoje nekakvi ideali radi kojih treba ginuti i radi kojih se ispada budala. Jedina je razlika u tome što se stječe dojam da je za sada najveća budala ispao on sam, a što su ginule stotine tisuća nedužnih ljudi.

Pitanje kako se to dogodilo treba postaviti. Upravo zbog toga je važno da se povijest ne ponovi, odnosno da Nova TV, kao u slučaju Cecinog intervjua, ne popusti pritisku i ipak emitira sporni intervju. Čak i ako je jedina svrha te emisije ta da se uz malo kontroverze postigne gledanost i čak i ako su slabe nade da bi hrvatski gledatelji iz Đorđevićevih usta na ta pitanja mogli čuti neki suvisli odgovor, skidanje "Epicentra" s programa predstavljalo bi daleko veću budalaštinu nego što je to mogao biti izbor gosta.

Dragan Antulov

>>>Ostale komentare Indexovog novinara Dragana Antulova pročitajte na njegovom službenom blogu draganantulov.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara