Komentar Drage Pilsela: Bravo Caritas!

Komentar Drage Pilsela: Bravo Caritas!

CARITAS Zagrebačke nadbiskupije obilježava 35 godina skrbi za djecu. Naime, 8. srpnja 1969. godine pred vratima Nadbiskupskog dvora na Kaptolu 31, gdje je tada bio i ured Caritasa, ostavljeno je prvo dijete i to u kutiji od banana.

Od tada je Caritas zbrinuo skoro 4300 djece koju je netko nekada napustio. Majke su najviše ostavljale bolesnu i invalidnu djecu. U prvo vrijeme djecu su smještali po obiteljima, ali je došlo vrijeme kada više nije bilo lako udomljavati djecu. Novinari su vijest da Crkva zbrinjava napuštenu djecu jako proširili i djece je bilo sve više. Samo u prvoj godini je primljeno je šezdeset petero djece.

Alma mater cijele operacije, duša i srce zagrebačkog Caritasa, gospođa Jelena Brajša, žena nevjerojatne ljubavi, i sama je usvojila i odgojila puno djece. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije pripovijeda u "Glasu Koncila" da je, budući je trebala prostor, zamolila pokojnog nadbiskupa Kuharića da joj da dvije sobe na kraju prvoga kata. Potrebe su bile sve veće i na kraju je skoro okupirala cijeli Kuharićev kat.

Djeca su pod kardinalovim skutama bila sve do 1990. kada je Caritas dobio svoj prvi dom u naselju Savica-Šanci gdje danas žive novorođena i mala djeca do četiri godine starosti. U nekoliko domova Caritas danas zbrinjava 400 djece, među njima i žrtve rata. Inače, zagrebački Caritas ima 33 kuće i ustanove u kojima se nalaze najpotrebitiji u našem društvu. Jedna od najvećih misija Caritasa jest podržati i omogućiti majkama da ostanu sa svojom djecom, a djelatnici Caritasa čine sve kako bi razvili osjećaj u majkama za djecu i obratno.

Kada već spominjemo Franju Kuharića, valja ponoviti važno ali i simpatično svjedočanstvo koje o njemu izrekla Jelena Brajša: "Odnos kardinala Kuharića s djecom bio je zadivljujući. Svakodnevno ih je obilazio, a kad bi mu u posjet dolazile delegacije sa svih strana, uvijek bi ih dovodio da vide djecu. Od ulaza u dvorište iza katedrale svi su odmah morali shvatiti da tu žive djeca - jer pelene su se sušile po cijelom dvorištu."

Gospođa Brajša je, kaže, često bila pozivana na informativne razgovore, a čak su je, kako bi komunistički agitatori ocrnili humanitarni rad Katoličke crkve, lažno optužili da je ugušila jedno dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas se Jelena Brajša ne brine za budućnost Caritasovih ustanova jer kaže da u njima rade sjajni ljudi koji prema djeci pristupaju s mnogo ljubavi. Vjerojatno je upravo ljubav ta koja je u očima javnosti Caritasove domove za djecu učinila ustanovama od povjerenja.

Djeca u Caritasove domove dolaze u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i u brizi za njih uključene su i državne institucije. Zajamčena im je zdravstvena i svaka druga zaštita.
 Ipak, ova je obljetnica poziv svim ljudima dobre volje i velika srca da se jave Caritasu, bez obzira gdje žive, i da ponude materijalnu, duhovnu ili neki drugi, možda stručni oblik pomoći. Ako ništa drugo - prijateljstvo. Tako na primjer obitelj zagrebačkih stomatologa Darija i Ljiljane Štambuk pored vlastite mnogobrojne djece godinama u svoj dom dovode štićenicu iz jednoga Caritasova doma kako bi ta djevojčica imala malo više radosti i ljubavi.

Budući sam u mladim danima u Buenos Airesu volontirao u domu koje je zbrinjavao napuštenu a time još i slijepu djecu, vrlo dobro znam da je velika  radost djeci kad god im netko dođe u posjetu. Gostima ne uskraćuju svoje zagrljaje.
 
Uz iskrene čestitke svim stalnim i povremenim suradnicima Caritasa, stručnom osoblju, časnim sestrama i drugim crkvenim osobama, kao i svima kojima donose djeci toplinu, neka ovaj komentar bude i povod za mali ispit savjesti: onima koji su roditelji da, ako ponekad ne daju sve od sebe, za svoju djecu obnove strpljenje, a za sve nas ostale koji nemamo djece, da shvatimo kako često prolazimo pored njih bez da im posvetimo mali znak pažnje zaboravljajući da smo nekad i sami bili potrebni brige.

Ne zaboravimo: djeca su, u velikoj mjeri, ako ne i sasvim, ono što se od njih načini. Vrijedi zato introspektivno vratiti pogled unazad i sigurno ćemo otkriti više razloga za zahvalnost. Motiv više da se iskreno divimo golemom i slavnom Caritasovom zahvatu.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara