Komentar Drage Pilsela: Hrvatska u talačkoj krizi

REPUBLIKA Hrvatska je spremna za ulazak u Europsku uniju, to jest, za početak pregovora s Europskom komisijom, ali mora učiniti samo još jedan posljednji korak: uhititi Antu Gotovinu, ocijenila je glavna tužiteljica Haškog suda Carla Del Ponte.

Na pitanje kakve bi po Hrvatsku mogle biti posljedice slučaja Gotovina na sljedećem summitu Europske unije Carla del Ponte je izjavila: Držim se dalje od politike, ali svakako ću cijeniti ako međunarodna zajednica i Europska unija, nakon početka pregovora, zadrže izručenje Gotovine kao uvjet za primanje Hrvatske.

Del Ponte nije osamljena niti je Sanader u poziciji da se kočoperi i postavlja uvjete (Carla del Ponte mora dokazati svoje tvrdnje!). Na teške kvalifikacije Carle Del Ponte u smislu da dijelove hrvatskih vladinih struktura i dalje štite Gotovinu predsjednik hrvatske vlade je rekao da njegove informacije govore da to nije točno. 'Onaj koji nešto tvrdi mora to i dokazati', rekao je. Naveo je da će Hrvatska Europskom vijeću podnijeti izvješće i sve europske premijere koji će u prosincu sudjelovati u donošenju odluke o datumu početka pregovora o članstvu u EU, obavijestiti o svim aktivnostima koje Hrvatska poduzima.

Na novinarsku konstataciju da Del Ponte tako otvoreno tvrdi da dio državnih struktura štiti generala Gotovinu, Sanader je odgovorio da je gospođa Del Ponte u krivu. Carla del Ponte je izjavila da postoji mreža koja podržava hrvatskoga generala Antu Gotovinu. 'Mislim da premijer Ivo Sanader i njegova Vlada moraju prvo identificirati tu mrežu i uništiti je kako bi bila u mogućnosti njega (Gotovinu) locirati na vrijeme', rekla je.

No, što god govorio Sanader, treba znati da Engleska i druge zemlje (povećava se broj vlada koji zauzimaju tvrdi stav poput Engleske i Nizozemske) i dalje smatraju da Hrvatska ne udovoljava sve kriterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Iz izvješća predsjednika Haškog suda Theodora Merona i glavne tužiteljice Carle del Ponte jasno proizlazi da Hrvatska, BiH i SCG ne ispunjavaju u potpunosti obveze prema Haškom sudu i ako tako nastave to će imati implikacije na njihovo približavanje euroatlantskim integracijama', upozorio je u srijedu britanski ministar za Europu Denis MacShane. Riječju, dokle god najtraženiji ratni zločinci šeću slobodnu, za Europu smo, manje više, isti.

Što se nas tiče, Hrvatska je u talačkoj krizi. Gotovina sve nas drži u šaci. Izrijekom kako 'se može smatrati da su mreže koje štite ratnog zločinca moćnije od onog dijela vlade koji istinski želi potpunu suradnju s Tribunalom', Hrvatska jest i ostaje, u suradnji s Haaškim sudom i određivanju brzine približavanja EU, talac generala Gotovine.

Dakle, Hrvatskoj javnosti i političarima ostaju tri tjedna da se bave traženjem odgovora na pitanje hoće li Europsko vijeće to pitanje uopće staviti na dnevni red na summitu 17. prosinca, hoće li, ako ga stavi, uopće donijeti konkretnu odluku o datumu pregovora i, ako je donese, hoće li to biti ožujak ili će se početak pregovora ipak odgoditi.
Odluka Europskog vijeća 17. prosinca donosi se jednoglasno. Ponašanje Hrvatske, za sada, daje pravo onima koji vjerujemo da smo još uvijek jako daleko od toga da uvjerimo europske partnere kako je ta jednoglasnost moguća.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara