Komentar Drage Pilsela: Lijepa naša Severina

KADA mi je Matija Babić rekao da ide pokupiti seksi film sa Severinom u glavnoj ulozi, pomislio sam da će to biti razlog velike navale na portal i da će Index napraviti veću gužvu nego s Thompsonom ili nedavnim otkrićem snimke s nokautiranim Cro Cop-om. Bio sam zadovoljan što se Matija još jednom potvrđuje kao urednik s istančanim osjećajem za vijest i za medijski događaj, a sada sam zadovoljan i time što moj urednik ima i smisao za etiku.

Moram priznati da sam se i ja zanio i da nisam shvatio da je snimak možda ukraden, a to je redakciji poručila sama Severina čime, ako želimo poštivati etiku naše profesije, odmah prestaje pravo da na siteu Indexa budu izložene slike iz filma.

No, tisuće je posjetitelja vidjelo slike. U redakciji ne pamte tako veliku posjećenost u tako kratkom roku koliko su screenshotovi bili izloženi. U povijesti Indexa se nije do sada dogodilo tako masovno širenje informacija. A je li to što smo objavili informacija? Svakako! Severina jest kulturni fenomen. Može nam se njena pojavnost sviđati ili ne. Ja, na primjer, ne slušam njene pjesme niti bih je išao gledati u kazalište (a mislim da nisam na gubitku što nisam vidio njenu predstavu Karolina Riječka), ali priznajem da je ogroman dio publike voli i da je uspješna umjetnica.

Mislio sam, osim toga, kako mi je zaista pun kufer toga da medijima ovi ili oni špiclovi nude povjerljive informacije o aferama političara i gospodarstvenika vezane za podzemlje, ratne zločine i slično. Hvala Bogu, rekao sam si, što se i na ovakav način, Severininom vrućom snimkom, skidamo s rata i poraća i što možemo provaljivati senzacije koje govore o ljepoti i ljubavi, a ne o strahotama, patnji i kriminalu.

Dakle, palac gore redakciji, a Severini velika pusa kao hvala što je s nama podijelila, na direktan ili indirektan način, onako sjajne trenutke i prave uživancije.

Kako ljekovito djeluje njen osmijeh kameri, to jest, nama! Možda sam u krivu, možda se Seve smije sama sebi i ljubavniku koji bi, kako sugerira pak druga osoba na Forumu, mogao biti Adnan Taletović. Možda je Seve zaista vjerovala da osim nje i dečka, tu snimku nitko treći neće vidjeti.
Ali sam više sklon vjerovati da je izvela pravi umjetnički broj zbog kojeg Mani Gotovac može, što se mene tiče, poludjeti od zavisti jer ovo je, curo draga, sto puta bolje od glavne uloge u predstavi Karolina Riječka.

Kako je još lijepo mahnula kameri! Prava cura! (glasi još jedna reakcija u Forumu) Stvarno, i ja mislim da nam treba biti drago za nju jer se tako lijepo (valjda još uvijek traje) zabavlja.

U filmu bih se i skinula - izjavila je Seve jednom prigodom. Što je i dokazala, makar uradak bio amaterski. Uostalom, budimo maksimalno pošteni, Index u posjedu nema ništa više nego ono što bi se moglo objaviti i objavljuje u filmovima koji iskreno, to jest, eksplicitno, prikazuju seksualni, zapravo, ljubavni čin. Da, ali ne vidimo komšinicu ili neku nama nepoznatu ili daleku porno glumicu, već nama dragu i popularnu Severinu Vučković, pa je interes javnosti više nego opravdan i stvaran.
 
Ta javnost nam pomaže da se približimo normalnom svijetu u kojem se treba slaviti ljubav - a ne smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kakvi god da su motivi onoga koji je doturio pornić (mislio sam da se ne može ni isključiti da taj ili ta budu posrednici između Severine i Indexa, to jest, da je pjevačica, s obzirom da je bila malčice zaboravljena, možda  smatrala da je to dobar način da opet bude top tema i Seve-nazionale a sada to više ne stoji jer je snimka, kaže vlasnica, ukradena, iako je Severina trebala pustiti da ide dalje jer će se ionako kad tad negdje pojaviti), taj ili ta, nema nikakve sumnje, zna da je Index.hr pravo mjesto za objavljivanje tako vrućeg materijala.

Tako da, molim lijepo, dame i gospodo marketingaši raznoraznih firmi, shvatite već jednom što znači Index.

Zašto, napokon, imam potrebu pohvaliti uredništvo ali i Severinu, bez obzira što je vježba kratko trajala? Zato što novi mediji kao što je internet predstavljaju veliki kolektivni kirurški zahvat na društvenom (bolesnom) tijelu. Područje reza gubi osjetljivost. Svaki novi zahvat mijenja odnose među osjetilima. Teoretičar medija McLuhan pojašnjava da mediji proširuju naša tijela u prostor.

A što smo dobili od ljubavne seanse tako poznate osobe kakva je Severina? Dobivamo poziv da se, kao i ona, angažiramo i da sudjelujemo bez obzira na motrište. Da sudjelujemo u što, pitate se? U širenju ljubavi i dobrih vibracija.
Istovremeno se borimo protiv sve većeg nepovjerenja u medije i protiv zgušnjavanja krize vjerovanja. Ovaj je film pošten, iskren, realan i Index vam ga je želio posredovati.

Zašto ne u potpunosti? Zašto je posredovanje naglo prekinuto? Zato što mediji moraju u sebi biti koherentni. Zato što treba poštivati načelo privatnosti ako je ono povrijeđeno na ilegalan način. A za sada moramo vjerovati da je, kako kaže Severina, snima ukradena.

Osim toga, kulturni fenomeni poput Severine jesu sustavi simbola, pa neka njen seksualni život ostane simbolično predstavljen. Pokušajte uživati i u ovomu što se vidjelo i što se saznalo odnosno potvrdilo: da pjevačica ima i glumački potencijal.
U utjecajnom eseju Kriza u kulturi Hane Arendt stoji da kultura ovisi o razlici između uporabnih predmeta i umjetničkih djela, o sposobnosti da se postigne trajnost, te da se stanoviti broj objekata izuzme iz procesa trošenja i habanja.

Index stvara kulturu i, na jasan način, korektnom odlukom uredništva, štiti Severinu jer današnji kulturni proizvodi su obično sračunati na brzo trošenje, to jest, veoma su značajni dio životnog procesa ali ne stvaraju trajni svijet.

Profesorica Nadežda Čačinovič smatra da je moguća kombinacija kulture koja će biti i disidentske a ne samo službene ili uvozne naravi. Lijepa naša Severina se može trošiti koliko god želi i pred kakvim god kamerama stigne, ali, barem u nečemu i barem za trenutak može i mora biti zaštićena, kao simbol da ne mora baš nužno svaki kulturni proizvod biti i potrošna roba.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara