Komentar Drage Pilsela: Nije bio Sadam

Komentar Drage Pilsela: Nije bio Sadam

SADAM Husein nije imao nikakve veze s atentatima koji su pogodili New York i Washington 11. rujna 2001. To i nije novost. Znali smo. Vijest je da je to i službeni zaključak parlamentarne komisije koja istražuje atentate. Dokazuje se tako i još jedna laž američkog predsjednika Busha i njegove Vlade. Naime, Bushova je administracija optužila režim svrgnutog iračkog predsjednika da je s Al Qaedom su-organizirao spomenute napade. I tu je konstrukciju Bush također iskoristio kao opravdanje za invaziju na Irak.

Sada je, valjda, svima jasno da je američki predsjednik ordinarni lažov. Nakon što je utvrđeno da Irak nije imao oružje za masovno uništenje, na čemu je započeta medijska kampanja koja je trebala pomoći američko prkošenje UN-u i nekim europskih prijestolnicama koje su se suprotstavile invaziji, još je jedna kanta hladne vode okrenuta na Bushovoj glavi ali ovaj nikako da se ohladi.

Komisija je izjavila da ne postoje vjerodostojni dokazi da je irački diktator surađivao s bilo kojom međunarodnom terorističkom organizacijom. Vjeruje se samo u to što se od prije znalo, da je službeni Bagdad održavao odnose s talibanskim režimom u Afganistanu.

Mora zabrinjavati da je bilo potrebno stvoriti jednu ad hoc komisiju da bi se sa tri godine zakašnjenja saznala istina o strašnim napadima na SAD i da su, u tom kontekstu, još prije par dana američki potpredsjednik Cheney i drugi važni članovi Bushove administracija ponavljali konačno demaskirane laži.

Važno je ovdje ponoviti da je američka komisija ustanovila da je Osama Bin Laden dobivao pomoć od Pakistana i da je ta zemlja istovremeno uživala pomoć CIA-e. Saznalo se i to da je sam Bin Laden ograničio otimanje četiriju aviona u letu a ne deset koliko su željeli i drugi mozgovi operacije. Dakle, moglo je biti puno gore nego što je bilo. A bilo je strašno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strašno je i ono što se svaki dan ponavlja, s manjim ili većim intenzitetom u Iraku. Nakon američke invazije mrtvi se broje na tisuće. Tek tada su se stvorile veze između iračkih i međunarodnih terorističkih krugova. Irak se pretvorio u veliko polje za regrutiranje terorista a američka okupacija je postala razlogom za nove napade širom svijeta.

Bushova je politika dovela svijet u još veću nesigurnost. Kukavice u hrvatskoj politici to žele ignorirati. Zanimljivo je da se i tzv. mirotvorne grupe u ne vladinom sektoru nastavljaju odmarati kao da se ništa ne događa. Kao da se dokazuje teza da je mirotvorstvo u nas poza.
Neodgovornost Bushove administracije broji mrtve i drugdje u svijetu. Napadi na Madrid su posljedica i zločinačke politike američkog predsjednika a ne samo gluposti bivše španjolske Vlade.

Američka javnost i dio javnosti drugih zemalja sada ima priliku revidirati stavove jer su mnogi, zahvaljujući Bushovoj prijevari, vjerovali da Sadam stoji iza zločinačkih napada na Ameriku i da je zato zaslužio američka bombardiranja.

Ne treba zaboraviti da je Bush mogao tako lagati jer je imao i stanovitu međunarodnu pomoć. Na primjer u liku drugog lažova, bivšeg španjolskog premijera Aznara koji se, zato jer se naučio lagati, nije libio manipulirati žrtvama terorističkog atentata na željeznicu u Madridu prije tri mjeseca. Jedan je lažov kažnjen. Nadamo se da će američki glasači kazniti i Busha i istjerati ga iz Bijele kuće.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara