Komentar Drage Pilsela: Što smo naučili u Ateni?

Komentar Drage Pilsela: Što smo naučili u Ateni?

HRVATSKI sport slavi. Ne samo zbog odličnog završetka grčke avanture, zbog podviga koji nas podsjeća kako smo zemlja s velikim potencijalima, već i zbog, hajde da i mi malo pretjerujemo u opisu, "žetve medalja" na Olimpijskim igrama.

Ne treba umanjivati uspjeh braće Skelin, tenisača, Pešalova ali niti Branke Vlašić, Nataše Vezmar i drugih koji su se vratili praznih ruku jer su svoja odličja tražili u izuzetno teškoj konkurenciji. Ali zlato hrvatskih rukometaša prva je velika lekcija iz Atene: treba raditi timski, planski i s vizijom.

Zatim, iz kolijevke olimpizma nam stiže lekcija da kao društvo moramo puno više ulagati u sport. Sport je dio kulture svakoga pa tako i našega društva. Stoga, što manje sporta to veće nekulture. Jer sport oblikuje osobnost i trebao bi biti puno prisutniji u životu sviju nas, posebno djece i mladih, posebice ovih, koji se u Hrvatskoj, a to je treća pouka iz Atene, truju cigaretama, alkoholom i drogama. Naime, uspjeh naših sportaša bi trebao pomoći svima, a posebno mladima da se kaže da životu i ne porocima koji vode u bolest i preranu smrt.

Činjenica da je trenutno najbolje desno krilo na svijetu i jedan od heroja Červarove momčadi, Bošnjak Mirza Džomba, Riječanin po rođenju, govori o onoj Hrvatskoj kakvu trebamo stvarati: Hrvatsku u kojoj neće biti šovinizma i koja će znati prihvatiti došljake u potrazi za boljim životom onako kako su Mirzini roditelji stigli u Hrvatsku iz BiH prije nekoliko desetljeća. Upravo ta fina, marljiva obitelj zaslužuje svako poštovanje i služi kao primjer društvu koje je znalo slijegati ramena kada se u ovoj istoj zemlji prije desetak godina jednoj Bošnjakinji oduzela nagrada u natječaju ljepote samo zato što nije bila Hrvatica.

Iz Atene stiže i prevažna lekcija da se trud isplati i da je snaga duha nešto u što treba investirati. Čak i u sportovima u kojima sportaši nastupaju sami a ne u momčadi, duh traži ubijanje egoizma, traži osjećaj bratstva, upućenosti jedni drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kada budete razmišljali o novim sportskih herojima i kada se budete radovali zbog njihove uspjehe, nemojte zaboraviti da su u nas doveli duh olimpizma, duh prijateljstva među pojedincima, narodima i kulturama, duh nesebičnog darivanja, duh služenja i odricanja. Mir i dobro.

Neka to bude jasno što većem broju naših ljudi. Jer čak i kada se ne pobjeđuje na terenima, u nama mora pobjeđivati duh zajedništva, volja za napretkom, potreba da talente koje nam je Bog dao dođu do izražaja za opće dobro pojedinaca i cijele zajednice.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara