Komentar Drage Pilsela: Svećenike na bicikle

Komentar Drage Pilsela: Svećenike na bicikle

SABOR je donio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama po kojemu će se kažnjavati vozač i s najmanjom koncentracijom alkohola u krvi.

Popustili su svi HDZ-ovci koji su se bili pobunili protiv Sanadera i koji su zagovarali toleranciju. Zanimljivo bi bilo doznati kako ih je Sanader disciplinirao.

Odbijeni su svi amandmani a predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader, nepokolebljivi zagovarač nulte tolerancije, koji i sam ima brata svećenika, posebnu je pljusku dao hrvatskim biskupima koji su se očitovali parlamentarcima zahtijevajući od Sabora i Vlade da se svećenicima zakonski omogući vožnja s 0,3 ili 0,5 promila alkohola u krvi.

Predsjednik komisije HBK za odnose s državom, požeški biskup Antun Škvorčević, obrazložio je zahtjev tvrdnjom da svećenici moraju u euharistijskom slavlju upotrijebiti određenu količinu posvećenog vina.

Neuvažavanje stava episkopata znači da će svaki svećenik koji nakon svete mise sjedne u automobil biti u sukobu sa zakonom i da će ga policajci s pravom trebati kažnjavati, primjenjujući propise jednako kao na sve ostale građane.

Škvorčević drži da je izmijenjeni Zakon o sigurnosti u prometu, prema kojima će vožnja s imalo alkohola u krvi biti kažnjiva, "nepravedan prema svećenicima", jer je "neprovediv i nerealan". "Smatramo da bi 0,3 ili 0,5 promila, kako to dopušta većina europskih zakona o sigurnosti na cestama, neće ni kod nas ugroziti prometnu sigurnost, ako zakonodavac bude posvetio dovoljno pozornosti drugim sastavnicama, presudnima za sigurnost prometa", poručio je Škvorčević.

Ali, šipak. Boli uho Sanadera za potrebe klera, za tradiciju, za ugled zemlje, za katastrofalan učinak po turističkoj grani gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako, svećenici mogu učiniti tri stvari: da se žalbom obrate Ustavnom sudu, da krenu izazivati policiju demonstracijom građanske neposlušnosti, ili da se pomire tako da volan prepuste onima koji ne piju, odnosno da se vrate, kao što je nekad bilo, vožnji biciklom ili prijevozu na konju ili magarcu.

Jasno je da je trebalo pooštriti kazne za prijestupnike: za one koji voze prebrzo i za one koji upravljaju alkoholizirani. Ali je odredba o nultoj toleranciji prema alkoholu promašaj koji će Vladu, HDZ i premijera Sanadera osobno koštati jako puno jer se radi o izuzetno blesavom ali i nepopularnom potezu.

Kao što je pokazano na saborskoj raspravi, vozači koji sjedaju za upravljačem sa manje od 0,5 promila alkohola u krvi ne uzrokuju nesreće, a slučaj Litve koja ima, kao sada i Hrvatska, 0,0, ima najveću smrtnost u prometu u Europi.

Dakle, još jednom: po novom će zakonu alkohol u krvi biti zabranjen za sve one koji sjedaju za upravljač. Pokaže li alkotest da vozač ima do 0,5 promila alkohola u krvi biti će kažnjen s 1.500 kuna i jednim negativnom bodom. Ako bude imao od 0,5 do 1,5 promila platit će 2.000 kuna i na tri će mu mjeseca biti oduzeta vozačka dozvola uz tri kaznena boda. Za veću alkoholiziranost plaćat će se 3.000 kuna i dugotrajnije će se ostati bez dozvole.

Ako bi u dvije godine dva puta pravomoćno bio kažnjen zbog alkohola, ali i zbog težih prometnih prekršaja, vozač bi mogao i do 60 dana u zatvor i oduzet će mu se vozačka dozvola od jedne do dvije godine.

Dakle, braćo svećenici, eto vama vaš HDZ. Htjeli ste ga - imate ga. A ja odoh sada po čašu dobrog crnog dalmatinskog vina. U zdravlje premijeru!

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara