Komentar Drage Pilsela: Teror dr. Bergmana ili kako ubiti što više bolesnika

DIREKTOR Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Većeslav Bergman uveo je sistematski teror nad liječnicima primarne zaštite i na medicinskim sestrama koji rade u ambulantama a to opravdava time da se tekući deficit sustava zdravstva popeo na 24 posto.

Dr. Bergman, možda zato što je stomatolog i što nema baš iskustvo sa pacijentima sa kroničnim i/ili teškim bolestima koji su, bez uzimanja lijekova, često skupih, naprosto osuđeni na smrt, maltretira vrijedne doktorice i doktore i sestre koje im pomažu prijeteći im sankcijama, to jest, smanjivanjem plaće i drugim, kako navodi, ugovorenim kaznama.

Jesu li ugovorne doktorice i doktore u primarnoj zaštiti krivi što Hrvatska ima toliko bolesnika? Jesu li oni možda prouzročili čitavu lepezu psihosomatskih i drugih teških oboljenja koje su posljedice rata, strašnih drama koje su hrvatske građanke i građani proživjeli i još proživljavaju i života u siromaštvu, najčešće i na rubu egzistencije?

Godinama promatram predan rad jedne doktorice i sestre. Nikada ih nisam vidio loše volje. Uvijek su dobro raspoložene. Svakoga pacijenta znaju, pa i članove njihovih obitelji stoga se prečesto nađu i u potrebi da budu i doktori uma i duše, a ne samo tijela. Vjerujem da je tako i u svim ostalim našim ambulantama, ali mogu svjedočiti samo o jednoj, onoj koju pohađam već skoro deset godina.

Moja doktorica i njena sestra u prosjeku obrađuju sedamdesetak pacijenata u jednoj šihti a kada dolaze godišnji odmori i mijenjaju susjednu ekipu, obrađuju i do 50 posto više pacijenata. Jučer, žalosne i umorne jer je Bergman bezosjećajno, grubo i totalitarno navalio na njih, bili su obradili 115 pacijenata a radno vrijeme još nije bilo gotovo kada sam ih posjetio i, naravno, još jednom dobio vrhunsku pažnju. I to ne zato što znaju da sam novinar. Nipošto. Kunem se živim Bogom da isto tretiraju svakoga koji pokuca na njihova vrata. I mlade i stare.

Dr. Bergman, umjesto da ih ohrabri i da im čestita što rade ogroman i odličan posao, a za male pare, kao i većina u zdravstvenom sektoru, prijeti im sankcijama jer im je potrošnja lijekova za prvo polugodište u odnosnu na isto razdoblje tijekom 2003. godine porasla za 116 posto sugerirajući da ne rade savjesno, to jest, da neracionalno propisuju lijekove za recept. Drugim riječima, da su loši u svome poslu.

Kakav šamar je dao Bergman tim vrijednim ženama. Ma kako ga nije sram! Zašto se ne spusti malo sa svog kancelarijskog Olimpa i dođe malo među svoje doktorice i doktore i njihove sestre da shvati što je pravi život? Možda bi tada prestao pisati bedastoće jer bi vidio da bolesnu osobu doktor ne može liječiti pogledom i rukoljubom nego lijekovima, savjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su Bergmanova upozorenja deplasirana i kontradiktorna, zapravo glupa i nepismena, štoviše, nestručna i neprofesionalna, govori dio njegova pisma u kojem apelira da se smanje troškovi ali da se istovremeno osiguranim osobama Zavoda pruži optimalna skrb (?!).

Bergman navodi da potrošnja lijekova u Hrvatskoj iznosi gotovo 30 posto zdravstvenog proračuna, a da ta brojka u zemljama EU ne prelazi 15 posto. Već bi ovo bilo dovoljno da ga se smjeni kao nekompetentna osoba koja ne vidi da se Hrvatsku naprosto ne može i ne smije uspoređivati sa zemljama visokog statusa, a koje nisu doživjele strahote kao što je bilo kod nas.

Bergman je, da situacija bude još smješnija, potrošio ogromne pare u tiskanju liste 50 najpropisivanijih lijekova na recept na plastificiranom plakatu formata A3 koji mora biti istaknut u ordinacijama. Zašto, po Bogu?! Da se te najtraženije lijekove prestane davati pacijentima? Što Bergman želi? Povećati mortalitet kroničnih i teških bolesnika?

Prijetnjama doktoricama, doktorima i sestrama, dr. Većeslav Bergman destabilizira hrvatsko društvo, unosi nemir i strah među bolesnicima, krši ustavna prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, dovodi zdravstvene radnike u šizofreno stanje; de facto, svjedoči da Hrvatska vlast ne voli i ne poštuje podjednako građanke i građane kojima služi. Naime, važno je biti bogat i zdrav. Siromašne i bolesne neka vrag odnese.

Gospodine Bergman je običan terorist i vrijeme je da hrvatski građani kažu NE teroru. Vrijeme je da se organiziraju demonstracije pred HZZO i da se zatraži smjena toga bešćutnog liječnika. On ne voli hrvatske ljude onakvi kakvi jesu: nemoćni, slabi, bolesni i siromašni. Ovdje bi trebalo mjesta samo za one koji ljube bližnjega i koji ne stvaraju kaste.

On osuđujete mnoge nas na propast. Dr. Bergman je prešao granicu narodnog strpljenja i ne bi se smio nastaviti igrati sa nama i omalovažavati nas. Obećavam da, bude li umro i jedan od nas zbog njegove sljepoće, neću mu dati mira dokle god sam živ ili dokle god bude na toj sramotnoj funkciji koju obnaša pijući krv naše sirotinje.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara