KOMENTAR "GLASA KONCILA": TJESKOBE UZ DAN ŽIVOTA

Uoči Dana života hrvatska je Vlada uputila Hrvatskom saboru prijedlog promjene Obiteljskog zakona u kojemu, zacijelo slijedeći logiku određenih lobija ili popuštajući joj, na posredan način zatvara oči pred cjelokupnim danas mogućim inženjeringom života, tj. manipulacijom jajnim stanicama, umjetnom oplodnjom i zamecima, piše u najnovijem broju katolički tjednik "Glas Koncila". L

U redakcijskom komentaru "Tjeskobe uz Dan života" list u broju od 1. veljače napominje kako je vrlo neobično da bi drevna definicija majke, koja je odgovarala dok se čovjek nije umiješao u prenatalno doba ljudskoga života, trebala biti u Hrvatskom saboru usvojena po hitnom postupku, bez javne rasprave, bez konzultacija struke koja se ravna i po etičkim načelima.

"Može li sadašnja hrvatska Vlada stvarno stati iza tog prijedloga koji, dok se drugim zakonima ne spriječe moguće zloporabe, otvara vrata za djela s dalekosežnim, često za konkretne ljude razornim posljedicama?", pita list.

Glas Koncila ističe kako promicanje života, osobito zdravog obiteljskog života, u suvremeno doba ne može biti samo briga Katoličke crkve, nego i cjelokupne države te posebno pojedinih državnih ustanova u koje se svakako ubraja i Zavod za obitelj i materinstvo za koji se očekivalo, kako se dodaje, da će se oglasiti svojim stajalištima i glede najavljenih promjena Obiteljskog zakona, a taj je zavod isplivao u središte pozornosti naših medija - zbog, kako se tvrdi, financijske afere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List pritom upozorava na vrlo tendenciozan članak jednoga tjednika koji i ne pokušava cjelovito prikazati novčane potpore koje je taj zavod pružao različitim subjektima, već se isključivo koncentrira na ono što je taj zavod dao ?katoličkim udrugama i pojedinim njihovim članovima te župama Katoličke crkve?. Posebno se kao zamjerka ističe što je zavod podupirao neke katoličke projekte, a da se pritom i ne pokušava razlikovati koji od tih katoličkih projekata jesu, a koji nisu u skladu s djelatnošću zavoda, piše list.

"Ispada da je kriminalno djelo pomagati katolicima bez obzira na to što su oni po važećim hrvatskim zakonima registrirani kao udruge građana i bez obzira na to kojom se djelatnošću te udruge bave", piše Glas Koncila, dodajući kako je takvo stajalište "na tragu odluke prijašnje Vlade po kojoj su katoličke udruge, premda registrirane kao udruge građana, bile isključene iz državne potpore, a istodobno je npr. bila odobrena pomoć udruzi koja širi jogu čak u državne škole".

Po ocjeni lista, posljedicu takve, u biti sektaške odluke prijašnje Vlade, najteže su osjetile katoličke udruge u hrvatskoj dijaspori u istočnim zemljama koje su ostale bez ikakve pomoći iz matice zemlje, premda su često jedine nositeljice i čuvarice hrvatskoga identiteta.

(Hina) mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara