Komentar Lucijana Carića: Izborna kuhinja
BLIŽI se nedjelja – izborni dan. Kako političari imaju privilegiju da se manje-više svaki dan svojih mandata goste i časte na račun poreznih obveznika, bio bi red da se ove nedjelje vi konačno počastite na svoj trošak, nakon što ćete na biračkom mjestu imati priliku da političarima podastrete račun za sva njihova djela i nedjela (sve pod uvjetom da vam se uopće da izlaziti na izbore).

No, na dan vikenda zaslužujete odmor, pa vam predlažem da u krevetu ostanete bitno duže nego inače. Nakon produženog spavanja najbolje će vas razbuditi jedan slatki limun, koji će vašem radnim tjednom izmorenom organizmu dati vitaminsku injekciju.

Nakon što dobro protrljate oči (pazite da prethodno operete ruke od limunovog soka) vrijeme je i za neki konkretan zalogaj.

Doručak je najvažniji obrok dana, pa nikako ne propustite baciti koje jaje na oko. Nemojte poput najvećih sinova i kćeri našeg naroda imati putar na glavi, jer će vam isti trebati na tavi. Ako baš i nemate jaja ili niste ljubitelj prehambenog stila ponovo popularnog doktora Atkinsa možete se razveseliti vrućom kašom (jedino pazite na prste i jezik).

Uz doručak, sigurno će vam prijati med i mlijeko, omiljeni napitak političara. Istina, ovu je kombinaciju namirnica danas u Hrvatskoj malo teže nabaviti, ali izborni blagdan svakako zaslužuje malo više truda.

Okrijepljeni doručkom, sa potrebnom dozom šećera u krvi, možete se odlučiti za odlazak na biračko mjesto. Svjež zrak, lagana šetnja i umjerena intelektualna aktivnost godit će vam i sigurno probuditi želju za slasnim i obilnim ručkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o nedjeljnom ručku, predjelo je obavezno. Danas je u modi lagana i ukusna hrana iz domaće proizvodnje, pa vam zato preporučujem pileći mozak – cijenjenu i popularnu delikatesu. Krepka jezikova juha probudit će vaša čula i pripremiti želudac za izazove nedjeljnog blagovanja. Izborni dan zahtijeva formalni ugođaj, pa za tu prigodu jamčim da će vas oduševiti pikantni pot pourri "Ambasador" uz kojeg odlično idu vrući krumpiri.

Na kraju blagdanskog ručka desert je obavezan. Deserti su kruna objeda, pa mnogi s njima jako kompliciraju. Zato vam sugeriram jednostavnu kreativnost – friške fige izazvat će vam zazubice i nećete im odoljeti čak i ako ste se prethodno dobro "namlatili" i namirili potrebnim kalorijama.

Poslije ručka zauzmite udoban horizontalni položaj. Probava nikako ne smije trpjeti, a osim toga treba skupiti snagu za svečani doček izbornih rezultata.

Odmoreni, možete se posvetiti večeri. Razne preporuke danas vam kazuju da s večerom ne treba pretjerivati. No, ja vam predlažem da dan lova na glasove zaključite nekim od bisera lovačke kuhinje poput lisca u sosu uz obavezne kestene iz vatre.

Nakon večere, u iščekivanju izbornih rezultata, ruke i zube u formi možete održati tvrdim orasima. Za samu objavu rezulata na stol iznesite kiselo grožđe, koje će pomoći u probavi izbornih specijaliteta.

Imajte na umu da je izborna kuhinja sklona pretjerivanju i vrlo kalorična. Zato ćete u danima nakon izbora morati pripaziti ne samo na unos kalorija, već i na kvalitetu namirnica koje konzumirate.

Ipak, ukusan i zdrav domaći specijalitet – magareće uši – možete u mjesecima i godinama nakon izbora konzumirati po želji, u neograničenim količinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara