Komentar Sanje Modrić u Jutarnjem listu: Sevinih 11 minuta

U CJELOSTI prenosimo komentar urednice unutarnje politike Jutarnjeg lista Sanje Modrić vezano uz "Slučaj Severina":

Upravo sam pogledala dosad najtiražniji hrvatski film sa 11-minutnim kadrom razmjene eksplicitnih ljubavnih strasti između Severine i muškarca kojeg u medijima predstavljaju kao poznatog hercegovačkog tajkuna. Htjela sam još to vidjeti jer su me na kolegiju dobili da pišem o tom slučaju.

U hrvatskoj javnosti doista ništa dosad nije eksplodiralo tako snažno i nema usporedbe toj kritičkoj mobilizaciji koju je među hrvatskom publikom izazvao Severinin kratkometražni dokumentarac. I to što sudovi na slobodu puštaju pedofile koji su seksualno zlostavljali male curice da u njihovom susjedstvu čekaju suđenje, i nekadašnji ratni masakri, i poplave u kojima tisuću obitelji ostane bez krova nad glavom, i privredni kriminal, i korupcionaški skandali, i izbori, i pozitivni avis, sve su to bile vijesti koje je stostruko nadigrao ovaj mali pornić snimljen u domaćoj režiji.

A zašto zapravo? Sto posto se slažem s mladom psihologinjom  iz Rijeke Mirjanom Pernar koja je povodom ovog moralističkog skandala izjavila sljedeće: „Dosad smo znali sve o Severini, a sada znamo i kako vodi ljubav.“ Nisam čula točniji, obuhvatniji i pametniji komentar od toga.

Većina drugih komentara, a u Hrvatskoj se ni o čemu drugom i ne govori, bavi se elementima ove afere parcijalno. Jedni se manično opsjedaju mjerom zaštite privatnosti koja pripada prejavnoj osobi poput Severine, drugi se zgražaju i gnušaju jer je s ljubavnikom snimala njihov spolni akt, treći raspravljaju o ulozi medija u situaciji poput ove, četvrti govore o javnoj eksploataciji ženskog tijela, peti ne raspravljaju ni o čemu nego samo šalju jadnoj Sevi izraze potpore. 

Mnogi drugi detektivski traže rupe u cijeloj ovoj priči, neki amaterski, ali neki vrlo inteligentno. Ako Severina govori istinu kad tvrdi da joj je kazeta s filmom ukradena prije osam mjeseci, tko je lopovu rekao da kazeta postoji? Mogao je to, naime, učiniti samo netko od njih dvoje. Tko? Ili su znali i drugi? A kako? Zar je netko od ljubavnika pokazivao snimku svog spolnog odnosa drugim osobama?

Nadalje, ako je film ukraden iz Severininog stana, zašto je ukraden? Svakako zato da se netko tim plijenom okoristi i da to od žrtava masno naplati. Ali taj koji je pustio filmić na Internet stranice, nije se time okoristio nego je, kao Robin Hood, uvid omogućio svima. Drugo, što je čekao osam mjeseci? Mogao je, doduše, ucjenjivati Severinu ili njezina dragog. No, da ju je ucjenjivao, ona bi danas, kad je afera buknula, znala reći policiji tko ju je ucjenjivao i taj bi se časkom našao iza rešetaka.

Sljedeća je teorija da je skandal pokrenuo Severinin partner sa snimke, ljubomoran što se Severina udaje za drugoga. No, opet, to je oženjen čovjek, s troje odrasle djece, živi u patrijarhalnoj Hercegovini i nije lud da od svog života napravi takav pakao. Ili jest?

U svakom slučaju, svatko danas o ovome ima što reći s nekog mudrog stajališta, pogotovo kad se govori za javnost. Ali nevjerojatan broj tih kuloarskih komentatora – sve moralnijih od samog pape – ipak zlurado presnimava film i distribuira ga svojim prijateljima. Sigurno ne zato da bi uza nj bistrili etička pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim porno  apetita i sirove znatiželje, ima tu mnogo grube i ružne naslade jer se nadaju da se Seve sada nepopravljivo osramotila, jer joj žele da je to prati do kraja života, jer joj žele da je ostavi zaručnik i jer bi baš voljeli da joj propadne karijera. I zato čovjek stvarno mora požaliti tu ženu.

U općoj zaglušnoj buci najviše žalosti to što se od javnih osoba najviše zaletio inače dragi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić. Pozvao je organe reda i zakona da smjesta sude Internet portalu Index.hr koji je objavio samo to da Zagrebom kola ljubavna kazeta Severine i njezina bivšeg momka i to ilustrirao s četiri sličice iz tog filma na kojima se ne vidi gotovo ništa osim Severinina lica, a moglo se vidjeti doslovno sve. Nikad, doista, nismo čuli da predsjednik jedne novinarske organizacije, bez ikakvog krzmanja, traži progon novinara, no možda su Lučića uhvatili na prepad i na krivoj nozi, a poslije je bilo kasno.

O tome jesu li mladi Matija Babić i Index.hr tu robu trebali pustiti na svoje stranice, može se raspravljati. Ali, budimo posve iskreni, svi mi koji radimo u medijima bili bismo na gadnim mukama da smo imali snimke prije njega. Postojanje filma na Internetu bilo je činjenica prije nego što je o tome obavijestio Index.hr, pa je, dakle, to bila i vijest. Severina krađu kazete nije nikad nije prijavila policiji, što je opet sasvim razumljivo.

Kako takvom viješću rukovati u konkretnim okolnostima ozbiljno je etičko i profesionalno pitanje, ali Babić sigurno nije donio ni najgoru, ni najsramotniju odluku. I svi drugi mediji skočili su na priču o Severininom videu, neki s mnogo više zluradosti i opscenih detalja nego Index.hr. I zato bi samo hipokrizija mogla tražiti glavu mladoga Babića.

Na kraju, Severina. O toj atraktivnoj pjevačici doista svi znaju apsolutno sve, uglavnom od nje same. Ne samo o njezinoj karijeri, nastupima i glazbi, nego i o njezinim intimnim vezama, o tome s kim se druži, tko su joj prijateljice, kako se zabavlja, što misli o životu, zna se da se, kao revnosna katolkinja, više puta išla ispovijedati kod velečasnog Suca, da će se sada udati i za koga, gdje je išla na godišnje odmore, na kakvim je operacijama bila, kad se napila i još tisuću stvari o svemu i svačemu.

Seve je svoju karizmu napravila s jedne strane na spretnom balansu između naivne djevojke sa sela i zavodnice koja je na pozornicama veselo, ali obilato trgovala lukrativnim dionicama svoje bujne ljepote, a s druge na simbiozi s medijima koji su joj svesrdno pomogli u svehrvatskoj promociji. To je inteligentna kombinacija, ali opasna i puna zamki.

Ovo je bila jedna od njih. Neugodna, ali na sreću niti nepremostiva, niti pogubna za Sevu Nazionale.

Sanja Modrić, Jutarnji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara