KOMMERSANT: JURIJ BUDANOV POVUKAO MOLBU ZA POMILOVANJE

Bivši pukovnik ruske vojske Jurij Budanov, osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva mlade Čečenke 2000. godine, povukao je svoju molbu za pomilovanje, piše u srijedu ruski dnevni list Kommersant.

Njegova je odluka izbavila ruskog predsjednika Vladimira Putina iz nezgodne situacije da sam mora donijeti odluku o tom složenom pitanju.

Odvjetnik Budanova, Pavel Astahov, objasnio je odluku svog klijenta pritiskom bez presedana koji je na njega izvršen posljednjih dana, pišu novine. Međutim, za pola godine osuđeni Budanov može izaći iz zatvora na uvjetnu slobodu budući da će tada odslužiti pola predviđene kazne.

Nakon što je 15. rujna povjerenstvo za pomilovanje regije Uljanovsk podnijelo prijedlog za pomilovanje Budanova, u Čečeniji su počele prosvjedne akcije. Čečeni su zahtijevali da Budanov ostane u zatvoru i prijetili da će u suprotnom doći do nemira na cijelom sjevernom Kavkazu.

Tako je u utorak u Groznom održan najveći masovni prosvjed u posljednjih pet godina na kojem se okupilo više od 10 tisuća ljudi. Prosvjednici su nosili plakate na kojima je pisalo "Budanov i Basajev - teroristi".

Šamil Basajev je radikalni čečenski vojni zapovjednik koji je preuzeo odgovornost za otmicu djece, roditelja i učitelja u školi u Beslanu 1. rujna.

Čak je i čečenska proruska vlada u ponedjeljak upozorila Putina na opasnost davanja predsjedničkog pomilovanja pukovniku Budanovu.

"Budanov je tako snažan simbol da se cijela Čečenija naroguši na samo spominjanje njegovog imena", izjavio je za radio Eho Moskve čečenski vicepremijer i predstavnik čečenske vlade u Moskvi Ziad Sabsabi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bude li Budanov pomilovan, vlada Čečenije mogla bi se suočiti s ozbiljnim moralnim problemima, jer bi stanovništvo zahtijevalo oslobađanje pobunjenika koji su u ruskim zatvorima", dodao je.

U to da će guverner regije Uljanovsk Vladimir Šamanov potpisati prijedlog regionalnog povjerenstva za pomilovanja da ruski časnik može tražiti predsjednički oprost nitko nije sumnjao, piše Kommersant.

Šamanov je ruski general koji je prije izbora na čelo regije Uljanovska bio zapovjednik vojnih operacija u Čečeniji i nadređeni časnik Budanovu, koji je zapovijedao regimentom oklopnih vozila u tom području.

Putin se mogao naći u vrlo nezgodnoj situaciji da je morao donijeti odluku o tome hoće li ga pomilovati ili ne. S jedne strane oprost je mogao biti logičan nastavak nedavnih događaja u Beslanu i novih pojačanih mjera borbe s terorizmom nakon učestalih terorističkih napada u Rusiji. To bi sa zadovoljstvom dočekali oni koji dijele mišljenje Kremlja da se protiv terorizma treba boriti uvođenjem žestokih mjera prema Čečenima.

S druge strane, pomilovanje ruskog časnika moglo je dovesti do nezadovoljstva i nemira u Čečeniji, a time i do pogoršanja odnosa između Kremlja i sadašnjih vlasti u toj republici koje je podržao sam predsjednik.

Stoga odluka Budanova predstavlja idealno rješenje problema, ocjenjuje Kommersant.

(Hina) xkga ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara