Kompanović: Vlada pokušava uništiti ZPH

PREDSJEDNIK Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović izjavio je večeras u Osijeku kako nedavnim odbijanjem vladina Ureda za udruge da financira programe ZPH u ovoj godini Vlada "očito pokušava uništiti ZPH".

Na večerašnjoj sjednici osječko-baranjske podružnice ZPH Kompanović je kazao kako je financiranje predloženih programa svršetka povratka, obnove kuća i gospodarstva te zapošljavanja na područjima posebne državne skrbi formalno odbijeno jer nije naveden životopis nositelja projekta, ali smatra da je pravi razlog što se ZPH svojim aktivnostima "zamjerio onima koji odlučuju".

"Kao nositelj projekata naveden je Upravni odbor ZPH, a ja ne mogu napisati njegov životopis. Suludo je da Vladin Ured za udruge ne prepoznaje da su takvi programi potrebni Hrvatskoj. Čini se da ZPH nekomu smeta, pa se pokušava uništiti nefinanciranjem", rekao je Kompanović. Dodao je kako je država "prvi put odbila financirati rad ZPH" pa je Udruga pomoć zatražila od jedinica lokalne samouprave na područjima posebne državne skrbi.

Ocijenio je kako ZPH "za nečije uši preglasno govori o teškoćama na područjima", na kojima, drži on, "osim obnove kuća i stanova nije učinjeno ništa za povratnike". Istaknuo je kako je od premijera Ivice Račana zatraženo da smijeni predstojnicu Ureda za udruge Cvjetanu Plavše-Matić te da je o tome izvijestio predstavnike međunarodnih udruga u Hrvatskoj. Kompanović smatra da se "tako guši dio nevladina sektora u Hrvatskoj koji ne koketira s aktualnim vlastima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio kako se u praksi još ne provodi prošlogodišnji zaključak Hrvatskog sabora da će država nadoknaditi novčane svote prognanicima o kojima su donesene pravomoćne presude za plaćanje najma za uporabu kuća i stanova u vrijeme progonstva.

Ocijenivši kako se nastavljaju sudski postupci i ovrhe protiv prognanika, Kompanović je najavio kako će ZPH početi podnositi kaznene prijave protiv onih koji ne provode zaključak Hrvatskog sabora.

Na sjednici je najavljeno kako će se 10. obljetnica djelovanja ZPH proslaviti 21. i 22. ožujka u Osijeku, kada će biti održana i Konferencija ZPH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara