Kompanović: Zbog bezizlazne situacije u Baranji ZPH će tražiti razgovore u Vladi

PREDSJEDNIK Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović izjavio je danas da je gospodarska i socijalna slika Baranje toliko složena i bezizlazna te će ZPH zatražiti razgovor u Vladi kako bi ´premijera i ostale još jednom upozorili na svu složenost problematike´.

Sastanak u Vladi zatražit ćemo što hitnije jer se ´opravdano bojimo da je zanemarivanje područja od posebne državne skrbi korak koji će nas prisiliti na građanski neposluh´, dodao je Kompanović.

U Baranji, u kojoj danas živi 42.000 stanovnika, a prije rata ih je živjelo 54 tisuće, ´povratak se pretvorio u pravu životnu moru za najveći broj stanovnika jer je čak 60 posto radno aktivnog stanovništva bez posla´, kazao je Kompanović. Dodao je kako u Baranji ima 7800 nezaposlenih, a zaposleno je tek 6500 ljudi, od kojih znatan dio ima problema s isplatom svojih zarađenih plaća.

Kompanović je za Hinu rekao da je u Belju ´prije rata bilo zaposleno između 7500 do 8000 radnika, a sada ih radi tek 2000´. Osim toga, svake je godine redovito radilo i do 3000 sezonskih radnika, a kroz razne oblike kooperacije bilo je angažirano još 3000 osoba. Ratne su štete u Belju veće od 160 milijuna eura i ´država je sigurno trebala učiniti maksimalne napore da od Belja napravi tvrtku koja bi Baranjce uposlila´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, ´sva naša upozorenja Vladi da se mora voditi briga o područjima od posebne državne skrbi neozbiljno su shvaćena, a rezultat svega je više nego zabrinjavajući položaj Baranjaca´, ustvrdio je Kompanović.

Posebno zabrinjava, dodaje Kompanović, što iz Baranje odlaze mlade, obrazovane osobe, a po podacima Poglavarstva Beloga Manastira, do sada ih je otišlo 2500.

Velika je šansa za cijelu Baranju turizam i ZPH će od Vlade tražiti da se u plan upravljanja Parkom prirode Kopački rit uključi lokalno stanovništvo i lokalna samouprava jer oni najbolje znaju kakva se korist može dobiti od bogatstva životinjskog i biljnog svijeta, te ZPH ´neće dozvoliti da to bogatstvo šutke postane neki upitni Europski centar za okoliš´, rekao je uz ostalo predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara