Kompjuterizacija zahtijeva oprez, upozoravaju znanstvenici

BUDUĆNOST u kojoj predmeti s kojima se svakodnevno susrećemo imaju ugrađene kompjutorske čipove dramatično će utjecati na naš život, tvrde znanstvenici i upozoravaju da bi ljudi morali biti upoznati s mogućim rizicima napredne tehnologije.

Skupina švicarskih znanstvenika istraživala je utjecaj opće kompjutorizacije na zdravlje, društvo i okoliš.

"Moramo dobro razmisliti o tome kako koristimo tehnologiju, a društvo ne razmišlja dovoljno", upozorio je profesor informatike Lorenz Hilty iz Švicarskih saveznih laboratorija za testiranje materijala i istraživanja (EMPA).

U svom su izvješću švicarski znanstvenici govorili o budućnosti u kojoj su kompjutorski čipovi, senzori ili radijski prijenosnici smanjeni toliko da ih se može vidjeti samo pod mikroskopom, a ugrađeni su u gotovo sve što nas okružuje.

Tako možete imati čašu koja će slati signal da je prazna i da je treba napuniti ili možda boju koja sadrži elektronske čestice koje na primjer mogu kontrolirati sobnu temperaturu.

Znanstvenici predviđaju da bi u razdoblju od 10 godina bilijun elektronski povezanih predmeta moglo biti dostupno milijardi ljudi.

Prije, međutim, moramo razmotriti rizike ulaska naslijepo u naprednu budućnost, govore znanstvenici.

Jedno je od glavnih pitanja kako će takav svijet u kojemu svaki predmet emitira neku vrstu niske radijacije utjecati na zdravlje.

"Nema dokaza o negativnim učincima po zdravlje, ali ne možete biti sigurni", rekao je profesor Hilty za BBC. "Mobilni telefoni su veliko područje istraživanja u kojemu smo mi uzorak", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, mi ne znamo koji su rizici produženog izlaganja niskoj radijaciji predmeta koje nosimo na tijelu - kao što su satovi ili možda čak čipovi ugrađeni pod kožu.

"Ne kažem da sam protiv tehnologije, ali moramo biti svjesni da ona ima svoju cijenu", istaknuo je profesor Hilty.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara