Komšić: Gradnja pelješkog mosta ugrožava izlaz BiH na more

Komšić: Gradnja pelješkog mosta ugrožava izlaz BiH na more

ČLAN Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako će Hrvatska ukoliko nastavi inzistirati na gradnji mosta kopno-Pelješac na dosadašnji način dovesti do spora s Bosnom i Hercegovinom koji može završiti i međunarodnom arbitražom, jer gradnja tog mosta ugrožava izlaz na more BiH, piše sarajevsko Oslobođenje.

Osim pelješkog mosta, kao problem na sastanku predsjedništva BiH i hrvatskog predsjednika Mesića ovaj vikend, pojavili su se i otočići Veliki i Mali školj.

"Oni (Hrvatska) sada tvrde da su se pojavile nove činjenice - izvodi iz katastra - koji kažu da su dva Školja njihova. Ako se ne možemo dogovoriti da poštujemo ono što smo već potpisali (Sporazum o granicama), u ovom je slučaju moguća međunarodna arbitraža.", izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Krajem mjeseca očekuje se posjeta delegacije Vlade RH na čelu s predsjednikom Ivom Sanaderom Savjetu ministara BiH, i tu bi se trebali povući prvi konkretni koraci, izjavio je za Nezavisne Novine predsjednik Predsjedništva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH ne želi praviti probleme već želimo da se do rješenja dođe dijalogom. Imamo osjećaj da se u vezi sa granicom kod Neuma stvari mijenjaju na štetu BiH. U Republici Hrvatskoj posjeduju nove dokumente kada su u pitanju Veliki i Mali Školj. Mi mislimo da je to teritorija BiH, a hrvatska strana je došla do dokumenata po kojima tvrde da pripadaju njima.", rekao je Radmanović.

Radmanović je izjavio da očekuje da će izvršni organi BiH i Hrvatske povući i konkretne korake u rješavanju pitanja o imovini BiH u Hrvatskoj, Luci Ploče, prolaska kroz Neum, te pitanju izbjeglica i o granica.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara