Konačna odluka: Ukida se ZERP za članice EU

Konačna odluka: Ukida se ZERP za članice EU

ŠEFICA Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, Vesna Pusić otkrila je kako je premijer Ivo Sanader govorio o tome da se Saboru predloži da ZERP ostane na snazi, ali da se njegova primjena odgađa do ulaska Hrvatske u EU na njene članice. Tako će se ZERP-a vratiti na stanje u kakvom je bio prije dva mjeseca.

Upitana zašto se to nije moglo reći i učiniti prije dva mjeseca nego se moralo čekati da nam ZERP uspori pregovore, Pusić je rekla: "To pitajte izvršnu vlast". Njeno osobno mišljenje je da se "ranije trebalo raditi na pronalaženju rješenja".

Friščić: Veseli me optimizam premijera

Predsjednik HSS-a potvrdio je da će se primjena ZERP-a "odgoditi" na članice EU, ali je izrazio skepsu koliko će to biti od pomoći kod ubrzavanja pregovora.

"Mene veseli optimizam premijera, ako u Saboru dođe do toga i glasa se za ovo privremeno rješenje da ćemo intenzivirati pregovore s Europskom unijom. To je prvi test za Hrvatsku, ali EU će se morati opredijeliti je li se radilo o bilateralnim odnosima", kazao je Friščić.

Upitan zbog čega bi Unija uopće vršila pritisak na Hrvatsku, kazao je da se može samo nagađati, "ima li  Unija strategiju prema zemljama Zapadnog Balkana", te je dodao, da ćemo oko ZERP-a "brzo vidjeti je li slovenska koća razlog ili se iza toga kriju složenija pitanja", veli Friščić, podsjećajući na sporove oko zemljišta na Dragonji i bojenje stupova uz granicu u Međimurju.

Predmnijevali neslaganje, ali "HSS je koalirao s HDZ-om, ne zbog fotelja već zbog programa"

Upitan nije li bilo nužno da koalicija ima jedinstveni stav, Friščić kaže kako nije, dodavši da "HSS nije ušao u koaliciju zbog fotelja već zbog programa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kod zaključivanja sporazuma pretpostavljali da bi moglo doći do ovakve situacije, ali je dobro, nastojat ćemo usuglasiti stavove", kazao je šef HSS-a.

Pusić:  Nije to ukidanje

Vesna Pusić, kao i Friščić, naglašava da se ZERP ne ukida, jer je "u međuvremenu proglašen i stupio je na snagu". Primjena na članice EU je ta koja se odgađa. Upitana je li ZERP bio glavni problem zbog kojega je došlo do zastoja u pregovorima.

"Ključni je problem što se brzine pregovora tiče, a drugi uvjet za nastavak pregovora je ispunjavanje mjerila", kaže ona.

Drama i s pravosuđem?

Logično je bilo pitanje nakon ovoga hoće li naši problemi s korupcijom i  pravosuđem proizvesti toliku dramu kao ZERP.

"Pravosuđe može proizvesti dramatičnu situaciju, ako ne obavimo predviđeno, odnosno ne ispunimo mjerila", zaključuje.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara