Konačno NE Thompsonu u pulskoj Areni

NAKON tjedan dana političkih prepucavanja po medijima o tome treba li Thompson nastupiti u Puli ili ne, Gradsko poglavarstvo Pule odlučilo je da Marko Perković Thompson nema što tražiti u pulskom Amfiteatru. Kako je priopćeno iz Poglavarstva postoji Pravilnik za dodjelu termina za održavanje manifestacija u Amfiteatru te se sukladno Pravilniku raspisuje javni poziv za sve one koji žele organizirati manifestacije u Amfietatru, međutim poziv je za sezonu 2008. istekao 28. veljače navedene godine, a 16. travnja zaključeno je formiranje programa ljetnih manifestacija.

"Apsolutno nemam ništa protiv Thompsona i njegovih pjesama, ali ne mogu podržati ustašku ikonografiju koja se pojavljuje na njegovim koncertima, a od koje se on nikada nije jasno i nedvosmisleno ogradio. Kao gradonačelniku Pule, koja je utemeljena na vrijednostima antifašizma i multikulturalnosti i koje su sastavni dio našeg identiteta, nije mi prihvatljivo veličanje ustaštva, ksenofobije, nacionalizma i netolerancije prema nacionalnim manjinama. Moramo se svi zapitati ima li poklicima 'Ubij Srbina' mjesta u demokratskom društvu?! Stoga ovaj izvanredan zahtjev za održavanjem koncerta, pristigao nakon svih rokova mogu interpretirati isključivo kao političku provokaciju", stoji u priopćenju gradonačelnika Pule Borisa Miletića.

Podsjetimo, nedugo nakon što je zabranjen koncert Thompsona u Umagu, menadžeri pjevača zatražili su slobodan termin u pulskoj Areni, a Grad Pula zahtjev za izdavanje izvanredne suglasnosti za nastup u Amfiteatru zaprimio je 24. srpnja 2008. "Termini za održavanje manifestacija u Amfiteatru se dodjeljuju sukladno Pravilniku koji je na snazi i mi ga se moramo pridržavati, vjerujem da je i podnositelj ovog izvanrednog zahtjeva s time bio upoznat", dodao je pulski gradonačelnik.

Thompson doveo do "šamaranja uvredama" Sanadera i Kajina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutro nakon što je menadžer Marka Perkovića objavio da je zahtjev za nastup u Areni upućen gradskim vlastima, Miletić se u Žminju sastao sa IDS-ovcem Damirom Kajinom, žestokim protivnikom "kontaminiranja Arene" Thompsonovim koncertom. Kajin je zahtjev ocijenio provokacijom od strane državnog vladara, HDZ-a, bez čije suglasnosti, kazao je tada, Thompson ne bi mogao nastupiti u Areni jer će se on odobriti putem Ministarstva kulture. Kada ga je zbog toga premijer Ivo Sanader nazvao "hrvatskim šampionom gluposti", Kajin je pobliže objasnio kakva je veza između Vladinog resora sa pulskom Arenom, iako su u Ministarstvu povezanost opovrgli.

"Zanimljivo je da je državni tajnik u ministarstvu Bože Biškupića rekao gradonačelniku Pule Borisu Miletiću, 'pa nećete valjda zabraniti koncert', a da je usmenu suglasnost za koncert iz izdala je Kristina Džin, kćer gospođe Vesne Jurkić Girardi (ministrice kulture 90-ih godina, op.a). Gospođa Džin je djelatnica Ministarstva kulture u funkciji ravnateljice arheološkog muzeja u Puli - plaću, dakle, prima od Ministarstva", kazao je Kajin.

H.A./A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara