koncert filharmonijskog orkestra milanske scale u ´lisinskom´

Glasoviti talijanski diriginet svjetskog ugleda Riccardo Muti ravnao je u srijedu navečer Filharmonijskim orkestrom milanske Scale u Koncertnoj dvorani ´Vatroslav Lisinski´.

Talijanski glazbenici predvođeni maestrom Mutijem prvi put su nastupili u Hrvatskoj, a prihod od koncerta namijenjen je Hrvatskom crvenom križu, Gradskom društvu Vinkovci za izgradnju dječjih igrališta u razminiranim područjima Vukovarsko-srijemske županije.

Na koncertu, koji se smatra iznimnim kulturnim i glazbenim događajem, talijanski glazbenici izveli su uvertiru operi ´William Tell´ Gioacchina Rossinija, alegorijski balet ´Vilin poljubac´ Igora Stravinskog, te u drugom dijelu koncerta glasovitu Schubertovu Devetu simfoniju u C-duru, D-944, zvanu ´Velika´. Kao dodatak izveli su uvertiru opere ´Norma´ Vincenza Bellinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Publika je dugotrajnim pljeskom pozdravila večerašnje protagoniste, a koncert su zajednički organizirali Zagrebačka banka, Unicredito Italiano i Koncertna dvorana ´Lisinski´.

U ipsunjenoj dvorani koncertu su bili nazočni predsjednik države Stjepan Mesić, premijer Ivica Račan, doajen diplomatskog zbora mons. Giulio Einaudi i drugi.

Filharmonijski orkestar milanske Scale utemeljio je 1982. slavni talijanski dirigent Claudio Abbado. Od 1987. Riccardo Muti preuzima mjesto šefa dirigenta i od tada je Filharmonijskih orkestar milanske Scale postao jedan od najtraženijih orkestara u svijetu. Orkestar je u proteklih 20-ak godina održao gotovo 600 koncerata u najpresižnijim glazbenim dvoranama svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara