Koncert Ive Pogorelića za Muzičku akademiju 10. svibnja

"IVO POGORELIĆ za Muzičku akademiju" naziv je koncerta kojeg će maestro Pogorelić održati 10. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u znak potpore zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u rješavanju dugogodišnjeg problema s prostorom.

Dekan Muzičke akademije Frano Parać je rekao da će koncert osim materijalne potpore ujedno biti i početak akcije i svojevrsni apel za osiguranje zgrade "Ferimporta" na Trgu maršala Tita Muzičkoj akademiji.

"Nova zgrada je metafora za novo doba Muzičke akademije i preduvjet da se to novo doba uistinu i desi", rekao je Parać i još jednom podsjetio da nakon 82 godine postojanja ta ustanova još nema svoj vlastiti prostor. Naglasio je da je njegov doprinos tek začetak i napomenuo da je sada trenutak i da oni koji raspodjeljuju budžet, institucije i građani daju potporu toj inicijativi.

"Muzička akademija godinama je pokušavala dobiti lokaciju starog Paromlina, zgradu u Zvonimirovoj ulici ili na Vranicanijevoj poljani, ali dosad ni za jedno rješenje nije bilo dovoljno društvene snage i ne bih želio da se to opet ponovi", rekao je dekan Parać na konferenciji za novinare u "Mimari".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se o mogućnostima i načinima prenamjene zgrade Ferimporta za Muzičku akademiju raspravljati u četvrtak na okruglom stolu Društva arhitekata Zagreba te naveo da su se, osim preuređenja, dosad čula i drastičnija rješenja poput rušenja sadašnje zgrade.

Zgradu "Ferimporta" nedavno je na natječaju kupio Grad Zagreb i sada se rješavaju tehnički detalji kako bi se ugovor o kupoprodaji mogao potpisati, rekao je Parać zahvalivši Pogoreliću što je podržao akciju Muzičke akademije.

Po dosadašnjim neslužbenim najavama zgrada "Ferimporta" trebala bi biti namijenjena upravo Muzičkoj akademiji, no zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić naglašava da odluku kome će ta zgrada pripasti treba tek donijeti Gradsko poglavarstvo i to nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora kad ta zgrada postane i službeno u vlasništvu Grada Zagreba.

Na koncertu u Lisinskom Pogorelić će izvesti djela Beethovena, Skrjabina i Liszta, a ulaznice će biti po 250 i 300 kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara