KONCERT S DJELIMA MILKA KELEMENA

U povodu 80. rođendana jednog od istaknutih suvremenih hrvatskih skladatelja Milka Kelemena večeras je u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZUa održan koncert s njegovim djelima. L

Hrvatska se večerašnjim koncertom pridružila nizu glazbenih priredaba kojima se diljem Europe obilježava rođendan toga međunarodno priznatog skladatelja avangardne glazbe, utemeljitelja Zagrebačkog muzičkog biennala 1961.

Na večerašnjem autorskom koncertu, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, izvedene su odabrane kompozicije iz bogatog Kelemenovog opusa "Good bye, my Fancy" za violinu i glasovir inspirirane istoimenom poemom američkog pjesnika Walta Whitmana, zatim skladbe "Interplay" za engleski rog, obou i komorni sastav te "Splintery" za gudački kvartet i "Sedam patnji" za mezzosopran.

Večeras je prvi put u Hrvatskoj izvedena Kelemenova kompozicija "Incanto" nastala 2003. godine u dogovoru sa skladateljevim prijateljem, violinistom Goranom Končarom koji je večeras praizveo to djelo u Hrvatskoj.

Osim Gorana Končara na koncertu su nastupili pijanistica Ida Gamulin, oboist Branko Mihanović, sopranistica Lidija Horvat Dunjko, Zagrebački kvartet i Ansambl Cantus pod ravnanjem Berislava Šipuša.

Nakon koncerta Milku Kelemenu se u ime Društva hrvatskih skladatelja zahvalio Željko Brkanović istaknuvši da je Kelemen s tako bogatim i vrhunskim opusom dao velik doprinos hrvatskoj i europskoj suvremenoj glazbi. Milko Kelemen je, zahvalivši se organizatorima koncerta i publici, rekao kako ovakvi koncerti pridonose da se njegova djela čuju u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert je popraćen izložbom Kelemenovih notnih izdanja tiskanih kod velikih svjetskih izdavača. Većina djela autor je pisao po narudžbi za vodeće europske glazbene i producentske kuće.

Milko Kelemen rođen je 1924. u Podravskoj Slatini, polazio je studij klavira kod Melite Lorković, kompoziciju kod Stjepana Šuleka, a dirigiranje kod Friedricha Zauna na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 1954. odlazi u Pariz na jednogodišnji studij kod Oliviera Messiaena. Te godine postaje docentom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. S početka njegovog stvaralačkog opusa navode se njegove "Koncertantne improvizacije" koje su Zagrebački solisti od 1955. do 1960. izveli više od 400 puta s Antoniom Janigrom gotovo po cijelom svijetu.

Kelemen nastavlja usavršavanje na studiju Državne visoke glazbene škole u Freiburgu koncem 50-ih godina i nakon toga su uslijedile brojne međunarodne stipendije među kojima i Humboldtova. Godine 1973. postaje profesor kompozicije na Visokoj školi za glazbu u Stuttgartu, gdje živi posljednjih 30 godina. Predaje na Sveučilištu u Montrealu i Rio de Janeiru.

Milko Kelemen dobio je ugledne hrvatske i međunarodne nagrade, a među njima je i nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 1984. Godine 1995. utemeljeni su Dani Milka Kelemena u Slatini koji se održavaju jednom godišnje. Osim što je skladao Kelemen je dao i velike teorijske doprinose glazbi pa mu je prije pet godina tiskano treće hrvatsko obnovljeno izdanje "Svjetovi zvuka", u nakladi Matice hrvatske iz njegove rodne Slatine.

(Hina) xatod ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara