Koncesija za fiksne telefone dodijeljena tajno bez znanja državnog vrha i javnosti

VIJEĆE za telekomunikacije, na čelu sa Željkom Debanićem, dodijelilo je koncesiju za fiksne telefone američkoj tvrtki Divan. Tom posljednjom odlukom Vijeća zaprepaštena je i Vlada, koja najavljuje da neće potpisati Ugovor s koncesionarom.

Samo je pitanje dana kada će Vijeće prestati postojati, pa stručnjaci pretpostavljaju da je odluka donesena samovoljom Debanića koji je privatizirao dodjelu koncesija. Novi Zakon o telekomunikacijama ukida Vijeće i Zavod za telekomunikacije, no još nije došao na snagu zbog toga što ga treba potvrditi Sabor, koji se sutra raspušta.

Umjesto i Vijeća i Zavoda uvodi se Agencija za telekomunikacije. Također, prema novome Zakonu o telekomunikacijama, više se ne dodjeljuju koncesije, nego uporabne dozvole, pa je moguće da je Debanićeva odluka  nelegitimna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je pristanak za dodjelu koncesije dao i Zavod za telekomunikacije kojem je na čelu Dodig, koji s Debanićem nije u dobrim odnosima, pa se donedavno nije moglo ni pomisliti da bi oni mogli surađivati.

Sam Debanić je u svibnju rekao kako ponuda nema i ne može biti jer još nije donesen Pravilnik o interkonekciji, odnosno međusobnoj povezanosti operatera. Debanić je koncesiju dodijelio a Pravilnik još uvijek nije na snazi. 
 
O tvrtki Divan ne zna se puno. Donedavno se zvala Novotel, a iza nje stoji američki kapital i uz nju se veže ime Ante Krznarića, stručnjaka za telekomunikacije, koji je prije radio za IBM, HT i VIPnet, prenosi PC Chip. Navodno su ponudili pet milijuna eura za koncesiju te daljnjih 50 milijuna eura za investicije, u što ne vjeruju poslovni krugovi jer nitko od jačih operatera ne planira tako veliku investiciju.

Jutarnji list piše kako su u Vladi šokirani što je tako važna koncesija dodijeljena u tajnosti, i što je odluku donijelo Vijeće na odlasku kao svoju posljednju odluku. Uoči izbora dodjela koncesije je veliki gospodarski i politički skandal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara