KONFERENCIJA EUREKE SUTRA POČINJE U KOPENHAGENU

Glavni danski grad bit će 23. i 24. lipnja domaćin konferencije predstavnika parlamenata zemalja članica EUREKE europskoga programa međunarodne suradnje tvrtaka, razvojnoistraživačkih centara i sveučilišta.Tema dvodnevne konferencije što će se održati u zgradi danskoga parlamenta bit će politika promjena u Europi koja bi Starome kontinentu trebala osigurati boljitak u tržišno orijentiranome industrijskom istraživanju i razvoju.

EUREKA, u kojoj su danas u punopravnome članstvu 33 zemlje i Europska unija, osnovana je 1985. kako bi se podupro i ohrabrio kvalitativno novi pristup tehnološkome razvoju i ojačala konkurentnost europskih tvrtaka na svjetskome tržištu.

Taj program osnovalo je 17 zemalja i tadašnja Europska zajednica. Osim punopravnih članica, među kojima je od 2000. i Republika Hrvatska, danas u EUREKI sudjeluje i više zemlja u pridruženome članstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije nego što je primljena u punopravno članstvo u Hrvatskoj je 1998. osnovan Nacionalni informacijski ured (NIP) pri Centru za transfer tehnologija u Zagrebu.

Hrvatski predstavnici na konferenciji u Kopenhagenu bit će predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Hrvoje Kraljević i nacionalna koordinatorica EUREKE za Hrvatsku Gordana Prutki-Pečnik.

Program EUREKA nastoji poboljšati konkurenciju europskih tvrtaka na svjetskome tržištu jačom međunarodnom suradnjom i povezivanjem preko inovacijskih mreža s težištem na visokoj kakvoći istraživanja i razvojnih tržišnih projekata.

EUREKA zapravo "nudi" suradnju i malim i velikim tvrtkama, ostavljajući im mogućnost za globalnu suradnju. Osim toga, taj program obilježava brza promjena i prilagodba u poslovnoj suradnji, što omogućuje i kratkoročnu i dugoročnu suradnju.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara