Konferencija o priključivanju Europskoj uniji

SPORAZUM o stabilizaciji i pridruživanju EU podupro je i potaknuo liberalizaciju hrvatskoga gospodarskog sustava i prilagodbu gospodarskih zakona zakonodavstvu Europske unije, kazao je danas ministar za europske integracije Neven Mimica na međunarodnoj konferenciji "Gospodarski sustav EU i priključivanje Republike Hrvatske".

Na dvodnevnoj konferenciji okupilo se oko 100 stručnjaka iz Europe, SAD-a i Hrvatske. Organizirao ga je riječki Ekonomski fakultet u suradnji s tršćanskim i ljubljanskim ekonomskim fakultetima te Eurpoacentrumom - Sveučilištem "Jean Monnet" u Antwerpenu i potporu Europske komisije, Ministarstva znanosti i tehnologije i Ministarstva za europske integracije.

Mimica je istaknuo da će liberalizacija domaćeg tržišta privući inozemne ulagače jer će proizvode izrađene u Hrvatskoj moći izvoziti u EU. K tome, u zemlji će i prije ulaska u EU biti stvoreno radno ozračje u kojem će inozemni ulagači znati i željeti raditi, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ispunili smo oko 60 posto formalnih ugovornih obveza iz Sporazuma, rekao je, dodavši da bi se sada bilo teže vratiti nego nastaviti put ulaska u EU. Do 2006. možemo ispuniti uvjete za članstvo u EU, ali ulazak u europsku monetarnu uniju bit će moguć tek za tri do četiri godine nakon ulaska u EU, smatra Mimica.

Opatijsku konferenciju ocijenio je dobrom prilikom da se raščlani sadašnja i buduća gospodarska politika države.

Član Europske komisije za gospodarstvo i financije Juergen Kroeger istaknuo je da bi prije ulaska u EU sve kandidirane zemlje trebale biti oprezne i vidjeti iskustva zemalja koje su u EU primljene a da nisu posve pripremile gospodarske okvire.

Govoreći o iskustvima u monetarnoj politici EU-a, istaknuo je da sve teškoće nastale nakon uvođenja eura nisu uklonjene, ali da ih je manje nego se očekivalo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara