KONFERENCIJA O ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

U organizaciji Balkanske mreže za ljudska prava i Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) u Zagrebu je u petak počela s radom dvodnevna međunarodna konferencija na temu osnivanja Komisije za ljudska prava jugoistočne Europe, na kojoj sudjeluju predstavnici nevladinih udruga i državnih institicija za ljudska prava iz zemalja regije.

Cilj konferencije je da se razmotri dosadašnji rad institucija za zaštitu ljudskih prava u regiji i mogućnost osnivanja regionalne komisije za njihov monitoring i djelotvornu zaštitu.

Balkanska mreža za ljudska prava, čiji je član i HHO, okuplja 42 nevladine organizacije za ljudska prava, koje surađuju s ciljem promicanja zaštite ljudskih prava i doprinosa pomirenju i razvoju stabilnih demokracija u regiji.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski rekao je na otvaranju skupa da konferencija treba potaknuti dijalog i suradnju predstavnika civilnog društva, nevladinih organizacija i vladinih struktura u zaštiti i promicanju ljudskih prava u zemljama regije, kao nužnog koraka u njhovoj integraciji u Europsku uniju.

Umjesto ministra vanjskih poslova Tonina Picule, spriječenog drugim obvezama, sudionike skupa pozdravila je Andrea Feldman, ministrova savjetnica za ljudska prava.

"Hrvatska aktivno podržava zaštitu ljudskih prava u regiji jugoistočne Europe", kazala je Feldman izrazivši podršku MVP-a organiziranju konferencije. Ocijenivši da od poštivanja ljudskih prava ovisi demokratski kredibilitet svakog društva, države i vlade, ona je naglasila važnost partnerstva udruga civilnog društva i vlade u zaštiti i promicanju ljudskih prava.

Ideju osnivanja regionalne komisije obrazložio je prof. Vojin Dimitrijević iz Centra za ljudska prava u Beogradu. Nakon promjena koje su se dogodile na planu demokratizacije i zaštite ljudskih prava u zemljame regije, nevladine udruge trebaju promijenjiti pristup - od suradnje u suprostavljanju vladama prema suradnji s vladama na unaprijeđenju ljudskih prava, rekao je Dimitrijević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ragionalna komisija nadzirala bi napredak ljudskih prava u regiji, poticala vlade da osnivaju institucije za ljudska prava te djelovala na senzibiliziranju javnosti i educiranju za probleme ljudskih prava.

Marta Vidaković, zamjenica pučkog pravobranitelja RH, izrazila je "skepsu prema svrhovitosti osnivanja komisije", što je učinila i zamjenica ombudsmana BiH Valerija Šaula.

Rekavši kako je potrebno težiti višim standardima u zaštiti ljudskih prava od postojećih, Vidaković je istaknula da se takvi standardi postavljaju na konferencijama Europskog ombdusmanskog instituta, na kojima sudjeluje i hrvatski ombudsman.

Ona je opisala dosadašnju praksu u radu pučkog pravobranitelja u RH, ističući da je kao opunomoćenik Hrvatskog sabora on nezavisan u odnosu na izvršnu i sudsku vlast i da razmatra sve pritužbe pojedinaca kojima su lokalne i središnje vlasti ugrozile prava.

"Najviše se borimo s neznanjem koje vlada u svim institicijama RH. Ljudska prava se često ugrožavaju zbog nepoznavanja osnovnih pravim pojmova i zakona", rekla je Vidaković požalivši se da je, prema sredstvima koje dobija, institucija ombudsmana u Hrvatskoj najsiromašnija u regiji.

(Hina) dh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara