Kongo prihvatio novi ustav

Kongo je u ponedjeljak prihvatio novi ustav u skladu s mirovnim sporazumom koji za cilj ima okončati petogodišnji rat, no još nije poznato kada će se održati prvi demokratski izbori u posljednja četiri desetljeća.

Kongoanski predsjednik Joseph Kabila punoj državnoj skupštini je rekao da je novi ustav nepovratan korak prema slobodnim i poštenim izborima i upozorio protivnike da ne ometaju tranziciju zemlje iz ratnog stanja u mir. Kabila, međutim, nije rekao, kada će se održati izbori.

Kongoanski parlament ovoga bi tjedna trebao raspravljati o zahtjevu predsjednika izbornog povjerenstva da se odgode predsjednički izbori koji bi se, po mirovnom sporazumu, trebali održati do kraja lipnja.

Očekuje se da će do odgode izbora doći jer se kasni s pripremama za njihovo održavanje uslijed sporova u vladi, kašnjenja s donošenjem zakonskih propisa i logističkih teškoća.

Novi ustav prihvaćen u ponedjeljak predviđa besplatno osnovno obrazovanje za sve, te ustanovljava predsjednički sustav u kojem je, zahvaljujući i međunarodnim pritiscima, uspostavljena parlamentarna protuteža predsjedničkoj vlasti.

(Hina) xakoz ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara