Kongres donio zakon o brzim izborima u slučaju napada

STRAHUJUĆI od eventualnog terorističkog napada, Zastupnički dom američkog Kongresa donio je u četvrtak zakon o brzim izborima u slučaju pogibije velikog broja kongresnika.

Zastupnički dom je s 306 prema 97 glasova prihvatio zakon prema kojemu bi bili održani posebni izbori u roku od 45 dana u slučaju da u nekom katastrofalnom incidentu pogine ili bude onesposobljeno 100 ili više od 435 članova Doma čija bi funkcionalnost time bila ugrožena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasovanje dolazi usred pojačanog strahovanja američkih vlasti da bi moglo doći do terorističkog napada na SAD prije predsjedničkih izbora u studenom.

Sumnja se da je jedan od četiri zrakoplova koje su oteli teroristi 11. rujna 2001. trebao biti srušen na američki Kongres, ali su se putnici suprotstavili otmičarima oborivši ga na poljanu u Pennsylvaniji.

Mnogi demokrati u Domu smatrali su da je postojeći način obnove Kongresa prespor i založili se za ustavni amandman koji bi dopustio da se on obavi brže, tako što bi guverneri amričkih saveznih država gotovo odmah imenovali privremene nasljednike kongresnika do provođenja izbora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara