Kongres podržao Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju na putu za NATO

ZASTUPNIČKI dom američkog Kongresa podržao je u ponedjeljak rezolucijom Američkojadransku povelju i zatražio da NATO pozove Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju u svoje članstvo čim zemlje budu za to sposobne.

U rezoluciji čiji je pokrovitelj bio Eliot Engel, demokratski zastupnik iz New Yorka, Zastupnički dom ističe da američki Kongres pohvaljuje odlučnost i napore Hrvatske, Albanije i Makedonije da se pridruže NATO-u.

U rezoluciji se kaže da Kongres "snažno podupire Američko-jadransku povelju i pohvaljuje Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju i njihove neprekidne napore da postanu punopravni članovi Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i EU".

Rezolucija "traži da NATO pozove Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju da se pridruže Savezu čim ove zemlje pokažu sposobnost da preuzmu odgovornosti članstva u toj organizaciji".

"Čestitam Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji što su prevladale svoju tešku prošlost i krenule prema kooperativnijoj, inkluzivnijoj i uspješnijoj budućnosti kao članice NATO-a", rekao je Engel, član Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma i Kongresne skupine za albanska pitanja.

Sjedinjene Države, Hrvatska, Albanija i Makedonija potpisale su 2. svibnja u Tirani Američko-jadransku povelju. Američko-jadranska povelja potvrđuje predanost Hrvatske, Albanije i Makedonije da se uključe u NATO čim ispune standarde Saveza, i potporu SAD-a trima zemljama na putu u NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezolucija priznaje da tri zemlje ostvaruju važan napredak kako bi svoje gospodarske, vojne i političke institucije dovele u suglasnost sa standardima NATO-a i drugih euro-atlantskih institucija.

Engel, snažan zagovornik proširenja NATO-a na središnju i istočnu Europu, je kazao da "Abanija, Hrvatska i Makedonija rade kako bi svoje gospodarske, vojne i političke institucije dovele u suglasnost sa standardima NATO-a, i mnogih drugih euro-atlantskih institucija, uključujući EU".

"Danas, američki Kongres priznaje povijesnu preobrazbu ovih zemalja koje su odlučne postati članice NATO-a", rekao je on.

Rezolucijom se također odaje priznanje Albaniji zato što je 75 svojih vojnika poslala u Irak kako bi se borili zajedno s američkim snagama. Albanija je bila jedna od samo tri europske zemlje koje su poslale vojnike u Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara