kongres roma iznio prijedloge za rješavanje problema roma u hrvatskoj

Završnog dana Prvog kongresa Roma u Republici Hrvatskoj izaslanici te nacionalne manjine prihvatili su prijedloge za rješavanje problema koji najviše pogađaju Rome u Hrvatskoj, a izabrali su i svoje predstavnike za suradnju s tijelima Hrvatskog sabora, Vladom i ministarstvima.

U dvodnevnom radu Kongresa sudjelovalo je dvjestotinjak predstavnika romskih udruga iz Hrvatske.

Kao najvažnije probleme romske zajednice u Hrvatskoj Kongres je istaknuo poteškoće pri dobivanju državljanstva, što za sobom vuče i ostale probleme, poput nemogućnosti školovanja i zapošljavanja, te ostvarivanja prava na socijalnu skrb i odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Kako bi se riješio problem državljanstva, romske udruge predlažu osnutak radne skupine koja bi popisala sve Rome koji imaju uvjete za državljanstvo, a još ga nisu dobili. Ta bi se radna skupina najmanje dva puta na godinu trebala sastajati s predstavnicima MUP-a. Zauzimala bi se i za povratak Roma koji su iz Hrvatske otišli početkom Domovinskog rata, to jest da se i na njih primijene odredbe Zakona o povratku.

Kad je riječ o školovanju, Romi traže financiranje predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja iz proračuna države i jedinica lokalnih vlasti, te uvođenje fakultativne nastave romske povijesti i kulture za svoje sunarodnjake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za djecu koja pohađaju osnovnu školu, bez obzira na njihovu životnu dob, traže da se osiguraju dječji doplatci, a u zdravstvu žele da se poboljšaju preventivni i edukacijski programi.

Romske udruge od hrvatske Vlade, kojoj će poslati i zaključke s Kongresa, traže da se poboljšaju stambeni uvjeti u romskim naseljima i ostalim mjestima, zatim bolju komunikaciju s vlastima, veća ulaganja u romske kulturne i medijske projekte, te bolju zastupljenost u javnim glasilima.

Kao predstavnik za suradnju s Vladinim uredom za nacionalne manjine i savjetom za nacionalne manjine, koji bi se uskoro trebao osnovati, na Kongresu je imenovan Alija Mešić.

Osnutak savjeta za nacionalne manjine predviđen je novim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, a među ostalim, raspoređivat će novac iz proračuna namijenjen manjinama.

Stevo Gjurgjević Kum imenovan je za predstavnika za suradnju sa saborskim Pododborom za nacionalne manjine, a sa saborskim Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina uime romskih udruga surađivat će Bajro Bajrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara