Kongresnica od Busha traži američki bojkot pekinške Olimpijade

Kongresnica od Busha traži američki bojkot pekinške Olimpijade

DEMOKRATSKA zastupnica Maxine Waters, poznata po svojim lijevim i liberalnim stavovima, u američkom Kongresu je predložila neobvezujuću rezoluciju kojom se od predsjednika Georgea W. Busha traži da zabrani odlazak američkih sportaša na predstojeće Olimpijske igre u Pekingu.

Kao obrazloženje za taj potez se navodi kineska financijska i politička podrška sudanskom režimu, koga zapadne organizacije za zaštitu ljudskih prava i mnoge vlade drže odgovornim za genocid u Darfuru. Waters, kao i sve veći broj javnih ličnosti u SAD, Peking drže neposredno odgovornim za stotine tisuća mrtvih i milijune raseljenih.

Zbog toga su se u posljednje vrijeme intenzivirali zahtjevi za bojkotom ili barem prijetnjama bojkotom pekinške Olimpijade, što bi predstavljalo težak propagandni udarac Kini, koja je na Olimpijadu morala čekati skoro sedam desetljeća. Zagovornici bojkota se nadaju da će Kina pod prijetnjom bojkota prestati isporučivati Sudanu oružje odnosno blokirati sankcije u Vijeću sigurnosti UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, malo je vjerojatno da će predsjednik Bush, barem zasad, poslušati zahtjev kongresnice Waters, s obzirom da ona pripada ekstremnom lijevom krilu Demokratske stranke, te da je bila među kongresnicima koji smatraju kako on 2004. godine nije pobijedio na predsjedničkim izborima.

Ukoliko bi Bush taj zahtjev poslušao, time bi se potakao primjerom svog prethodnika Jimmyja Cartera koji je, prosvjedujući protiv sovjetske invazije Afganistana, godine 1980. natjerao Američki olimpijski odbor da bojkotira Olimpijadu u Moskvi. Sovjeti su u znak odmazde bojkotirali Olimpijadu u Los Angelesu četiri godine kasnije.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara