Konrad Adenauer najznačajniji Nijemac svih vremena

PRVI kancelar SR Njemačke Konrad Adenauer izabran je "najvećim Nijemcem svih vremena" u anketi javne televizije ZDF na koju se odazvalo čak 1,8 milijuna stanovnika Njemačke.

Adenauer, osnivač Kršćansko-demokratske unije (CDU), u poratnom je razdoblju četiri puta bio biran za njemačkog kancelara i na toj je dužnosti ukupno proveo 14 godina (1949-1963). U tom razdoblju, Adenauer je ratom traumatiziranu i uništenu Njemačku uzdigao u europsku gospodarsku silu. Vodio je politku ponovne integracije zapadne Njemačke u Europu i inicirao njemačko-francusko pomirenje.

Drugo mjesto u anketi osvojio je vjerski reformator Martin Luther, a treće filozof Karl Marx.

Da su Nijemci uistinu imali težak izbor dokazuje podatak da se među prvih deset nalaze i Johann Sebastian Bach (6. mjesto), Johann Wolfgang Goethe (7.), Johannes Gutemberg (8. mjesto), Otto von Bismarck (9.) i Albert Einstein (10.).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ludwig van Beethoven osvojio je 12., a bivši kancelar Helmut Kohl 13. mjesto.

Visoko su plasirani i njemački sportski idoli, Michael Schummacher (26.), Steffi Graf (32.), Boris Becker (35.) i Franz Beckenbauer (36.).

Međutim, mnogi od legendarnih Nijemaca nisu se "proslavili" u anketi, pa je tako Mozart tek 20., a nisko su primjerice i Immanuel Kant (43.), Robert Koch (51.), Karl May (53.), Friedrich Schiller (68.), Richard Wagner (69.), Herman Hesse (77.), Friedrich Nietzsche (84.), Heinrich Heine (96.) ili Siegmund Freud (116.). Listu 200 najznačajnijih Nijemaca, na posljednjem mjestu, zaključuje supermodel Claudia Schiffer.

Ova anketa ZDF-a organizirana je po uzoru na onu britanskog BBC-a u kojoj je tjednima, uz veliku javnu raspravu, biran najznačajniji Britanac svih vremena. Pobjedu je na kraju odnio Winston Churchil.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara