Konstituirajuća sjednica istražnog povjerenstva za Lenac

ISTRAŽNO povjerenstvo koje treba utvrditi sve činjenice vezene za jamstva koja je bivša Vlada davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta Viktor Lenac danas je u Hrvatskom saboru održalo prvu, konstituirajuću sjednicu.

Smatram da će povjerenstvo uspjeti utvrditi je li poslovanje, izdana jamstva i sve što se događalo u Lencu bilo u skladu sa zakonom, te opravdano s obzirom na gospodarske interese Hrvatske, izjavio je nakon sjednice predsjednik povjerenstva Anto Đapić.

Đapić je rekao kako jamči da će povjerenstvo raditi korektno i na zakonom utvrđen način, a da će rezultati njegova rada ovisiti o tome što utvrdi iz prikupljene dokumentacije, izjava svjedoka i nalaza vještaka.

Povjerenstvo je na prvoj sjednici usvojilo Poslovnik o radu, a u raspravi već kod druge točke Poslovnika zaiskrilo je između Đapića i HDZ-ovog člana povjerenstva Branimira Glavaša.

Glavaš je zahtijevao da sjednicu povjerenstva, osim predsjednika, može sazvati i potpredsjednik, čemu se Đapić usprotivio.

"Ne želim biti samo formalni predsjednik već pravi. Ako ću biti fikus predsjednik ne želim tako raditi", rekao je Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon kraće rasprave pronađeno je rješenje, odnosno u Poslovnik je uveden članak po kojemu je predsjednik povjerenstva dužan sazvati sjednicu na inicijativu najmanje četiri člana povjerenstva, i to u roku od najmanje tri dana.

Do iduće sjednice, koja bi se trebala sazvati najkasnije za dva tjedna, povjerenstvo bi trebalo dobiti prostor i opremu, kao i logistiku, odnosno odrediti koji će mu djelatnici saborskih službi biti na raspolaganju.

Do tada bi, vjeruje Đapić, povjerenstvo trebalo prikupiti i glavninu dokumentacije vezane uz Lenac, poglavito one koja se odnosi na zasnivanje hipoteke nad pomorskim dobrom u luci tog brodogradilišta te o tijeku kretanja novca iz bankovnih kredita.

Izvijestio je da se povjerenstvu obratio bivši direktor Lenca Damir Vrhovnik, koji je od stečajnog upravitelja u brodogradilištu zatražio dokumentaciju o pomorskom dobru kako bi se pripremio za sudjelovanje u radu povjerenstva.

Đapić drži da će prve osobe koje će povjerenstvo saslušati kao svjedoke biti upravo Vrhovnik i stečajni upravitelj.

Povjerenstvo bi, prema ideji HDZ-a, čijih je 16 zastupnika i predložilo njegovo osnivanje, trebalo utvrditi tko su stvarni vlasnici brodogradilišta kojemu su odobreni krediti i državna jamstva, razloge zbog kojih su jamstva izdavana, vrijednost i karakter garancija koje je Lenac davao za osiguranje kredita, posebice hipoteke na pomorskom dobru itd.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara