Konstituiran novi zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran je u srijedu u Sarajevu, a Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ovom su prigodom demonstrirale funkcioniranje savezništva uspostavljenog nakon općih izbora održanih 5. listopada.

Muhamed Ibrahimović iz SDA izabran je za novog predsjedatelja Zastupničkog doma, a Josip Merdžo iz HDZ-a za njegova zamjenika iz reda hrvatskog naroda.

Za njih je glasovao 51 od ukupno 98 zastupnika koliko ih čini ovo tijelo u kojemu SDA i HDZ zajedno imaju 48 mandata.

Tijesnu skupštinsku većinu SDA i HDZ-u osigurali su glasovali tri zastupnika iz manjih stranaka.

SDA i HDZ nisu međutim uspjeli u cjelosti obaviti konstrituiranje Zastupničkog doma, jer nisu mogli predložiti drugog dopredsjednika koji mora biti iz reda srpskog naroda.

Stranke koje u svojim redovima imaju zastupnike srpske nacionalnosti - prije svega Socijaldemokratska partija (SDP) i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)- nisu željele istaknuti svoje kandidate jer odbijaju svaku vrstu suradnje s nacionalnim strankama.

Stranka za BiH također je glasovala protiv kandidata što su ih predložili SDA i HDZ.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj način ponovila se situacija slična onoj u parlamentu Republike Srpske koji nije mogao izabrati dopredsjednika iz redova hrvatskog naroda, jer Nova hrvatska inciijativa (NHI) tamo također odbija koalirati s nacionalnim strankama.

Mukotropno konstituiranje entitetskih kao i državnog parlamenta u BiH rezultat je činjenice da blok nacionalnih kao ni blok umjerenih stranaka nije uspio osigurati skupštinsku većinu niti na jednoj razini vlasti.

Ključni igrač je i dalje Stranka za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, koja pristaje surađivati sa SDA samo ukoliko bi se između te dvije stranke ravnopravno podijelila ministarska mjesta koja pripadaju Bošnjacima.

SDA, međutim, drži kako su ti zahtjevi neprihvatljivi jer bi SBiH u ovom slučaju dobila više vlasti nego što joj pripada temeljem izbornih rezultata.

Pregovori SDA i SBiH, vođeni protekla dva tjedna, trenutačno su prekinuti a njihov nastavak moguć je tek za desetak dana.

O konačnom ishodu ovih pregovora ovisi hoće li uopće biti formirana stabilna izvršna vlast koja će moći upravljati zemljom u sljedeće četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara