KONSTITUIRANO HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U SR JUGOSLAVIJI

U Subotici je u subotu održana konstitutivna sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća na kojoj je za prvog predsjednika toga predstavničkog tijela Hrvata u SR Jugoslaviji izabran Josip Ivanović.

Po prijedlogu članova vijeća s liste Foruma hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini, na sjednici je također usvojen Statut i imenovan tajnik HNV-a.

Nezadovoljni prijedlogom Statuta i drugih pratećih dokumenata, trećina članova Vijeća koju su birani s liste Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini demonstrativno je napustila sjednicu prije nego što je razmatranje najvišeg pravnog akta HNV-a došlo na dnevni red.

Dvanaest od ukupno 35 članova Vijeća napustilo je sjednicu zbog toga što njihov prijedlog da se usvajanje Statuta odloži za iduću sjednicu nije dobio dovoljan broj glasova.

Članovi DSHV-a tražili su da se sjednica raspusti, a da Statut pripremi zajedničko povjerenstvo koji bi do konačnog rješenja trebalo doći konsenzusom. S druge strane, predstavnici Foruma koji u vijeću imaju 20 članova, inzistirali su na usvajanju Statuta i imenovanju čelnih ljudi HNV-a konstatirajući kako hrvatska zajednica u Jugoslaviji ne može više čekati konstituiranje predstavničkog tijela koje bi trebalo zastupati njihove interese u komunikaciji s domicilnom i matičnom državom.

´Previše je nagomilanih problema, napose u obrazovanju na hrvatskom, da bismo sebi mogli dopustiti luksuz da još uvijek nemamo formirano Vijeće´, ocijenio je član Foruma Dujo Runje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoimenovani predsjednik HNV-a Josip Ivanović izrazio je nadu da će predstavnici DSHV-a ipak doći na sljedeću sjednicu Vijeća i sudjelovati u njegovom daljem radu.

Prijedloge i stajališta Foruma podržao je na opće iznenađenje i jedan predstavnik DSHV-a koji je odbio napustiti sjednicu Vijeća kada su to učinile njegove stranačke kolege.

Hrvatsko nacionalno vijeće imenovala je, na temelju jugoslavenskog Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina, takozvana elektorska skupština hrvatske manjine u Jugoslaviji u prosincu prošle godine.

HNV broji 35 članova koji su birani s dvije liste kandidata, koje su predložili Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Forum hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini.

HNV će zastupati interese nešto preko 70.000 Hrvata u Srbiji i Vojvodini, koliko ih je evidentirano na posljednjem popisu 2002. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara