Konstituirano Vijeće srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije

Vijeće srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije konstituirano je danas u Zagrebu, a za predsjednika vijeća izabran je Ljuban Miličević.

Na konstituirajuću sjednicu došlo je devetnaest od 25 članova vijeća, od kojih je petero izabrano na izborima u svibnju prošle godine, a 20 na ponovljenim izborima u veljači ove godine.

Vijećnici su za svog predsjednika izabrali Ljubana Miličevića, umirovljenog diplomiranog kriminalista iz Velike Gorice, koji je na izborima bio kandidat Srpskog narodnog vijeća.

Za njegovu zamjenicu izabrana je Dragica Knez iz Zaprešića, zaposlenica tvrtke Jamnica.

Njih dvoje izabrani su i za predstavnike vijeća u koordinacijskom tijelu srpske nacionalne manjine na području Hrvatske.

Vijećnici su za člana Savjeta za nacionalne manjine, kojega imenuje Vlada, kandidirali Davida Orlovića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstituirajućoj sjednici bio je i veleposlanik Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Milan Simurdić koji je izrazio očekivanje da će i u drugim područjima Hrvatske srpska zajednica spoznati važnost vijeća nacionalnih manjina.

Veleposlanik je rekao da Srbija i Crna Gora pozdravljaju konstituiranje vijeća koja bi, kako je rekao, trebala imati važnu ulogu u ostvarivanju zakonom i Ustavom osiguranih prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Uloga vijeća nacionalnih manjina, koja na razini županija imaju 25 članova, unaprjeđenje je, očuvanje i zaštita položaja nacionalnih manjina na lokalnoj razini.

U Zagrebačkoj županiji, prema popisu stanovništva iz 2001., živi 2720 Srba.

(Hina) xso ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara