KONTAKTI KINE I ZAPADA STARIJI OD 5.000 GODINA

Kontakti između Kine i Zapada mogli bi biti stariji od 5.000 godina, iako se do sada općenito smatralo da su počeli prije 2.000 godina, prema komparativnom istraživanju egipatskih i kineskih predmeta, objavila je kineska novinska agencija.

Neki predmeti nastali 3.000 godina prije naše ere, poput figurica i pentagrama ugraviranih na žezlima koja su koristili kineski dužnosnici na visokim položajima, pokazuju sličnost s onima koje su u Egiptu koristili faraoni.

´Početak kontakata između Kine i Zapada vjerojatno prelazi našu maštu´, smatra Wang Hui, arheolog specijaliziran za Put svile. Tim su putem ostvarene do sada poznate razmjene između Kine i Zapada, koje su počele u doba Rimskog Carstva.

Sve veći broj kineskih stručnjaka misli da su kontakti uspostavljeni mnogo prije zahvaljujući nomadskim plemenima koja su nastanjivala središnju Aziju prije više tisuća godina.

Dok se neki kineski povjesničari bave vezama između kineskog svijeta i Starog kontinenta, drugi se koncentriraju na zaboravljenu povijest kineskih istraživača koji su plovili Tihim oceanom sve do Amerike gdje su uspostavili kontakte s američkim Indijancima, nekoliko stoljeća prije Kristofora Kolumba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara