Kontra i Iskorak: Ne možemo reći da navijamo za HDZ

NE MOŽEMO reći da navijamo za HDZ u predizbornoj godini, s obzirom da je iz njihovih redova došao najveći broj uvredljivih izjava za LGBT zajednicu, izjavila je za Index Sanja Juras iz Kontre, nakon predstavljanja Izvještaja o stanju ljudskih prava saksualnih i rodnih manjina u 2006. godini.

"Ipak, moramo pohvaliti Sabor i Ured za ravnopravnost spolova koji su u u prošloj godini u definiciju zločina iz mržnje eksplicitno uključili i vrijeđanje koje se odnosi na spolnu diskriminaciju. Međutim, još nam ostaje izjednačavanje istospolnih sa bračnim i izvanbračnim heteroseksualnim zajednicama, po svim slučajevima, osim po pitanju usvajanja djece", rekla je Juras, te nastavila da u bliskoj budućnosti ne vidi da bi istospolne zajednice u Hrvatskoj mogle usvajati djecu, što je slučaj u nekim zapadnim zemljama.

Pozitivan pomak udruge Iskorak i Kontra vide i u povećanju prijava nasilja i diskriminacije udrugama za zaštitu spolnih i rodnih manjina. Sve se više ljudi odvažava prijaviti homofobične, bifobične i transfobične zločine iz mržnje, tvrde oni.

"Na online savjetovalište naših udruga postavljeno je ukupno 27 upita, od čega se deset upita odnosilo na kažnjiva ponašanja", rekao je Kristijan Grđan iz Iskoraka, te naglasio da su 16 od 23 slučaja Pravnog tima Iskoraka i Kontre bila kažnjive radnje protiv više osoba po osnovi njihove spolne orijentacije.

"Problem nastaje zbog definicije zločina iz mržnje, koji kaže da ga osoba čini s ciljem da širi mržnju. Na sudu je dovoljno reći da si izgovarao svoje mišljenje, a ne namjerno širio mržnju i odmah si oslobođen. Zbog toga takve radnje ostaju nekažnjene, i nadamo se da ćemo uskoro potaknuti promjenu zakona kojim se definira taj zločin", rekla je Juras.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara