Kontratužba Srbije protiv Hrvatske?

Kontratužba Srbije protiv Hrvatske?

ČLAN pravnog tima Srbije, odvjetnik Vladimir Đerić rekao je kako Srbija razmišlja o mogućnosti kontratužbe protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), prenosi B92.

Dok su se u Hrvatskoj javile brojne polemike o povlačenju tužbe koja Srbiju tereti za genocid, Đerić smatra kako Srbija ima veće šanse da u Haagu dobije taj spor. Također, Đerić podsjeća na činjenicu da se u slučaju tužbe koju je protiv Srbije podigla BIH, ICJ oslanjao na presude Haškog tribunala (ICTY), a prema tim presudama nitko nije osuđen za genocid u Hrvatskoj.

Đerić je rekao kako će srpski pravni tim ponovno pokrenuti pitanje nadležnosti Suda da presuđuje u sporu, te da u nastavku spora Beograd ima mogućnost da na tužbu iz Zagreba odgovori kontratužbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednu smo opciju stavili na stol, a ta je da smo od Suda tražili da se proglasi nenadležnim. Druga opcija je, ukoliko Sud ipak odluči da je nadležan, ta da se sama tužba osporava i da se pokrene protutužba protiv Hrvatske, koja bi se prvotno odnosila na progon velikog broja Srba iz Hrvatske tijekom ratnih godina." - prenosi Đerićeve riječi B92.

O podizanju protutužbe prema Đerićevim riječima treba odlučiti Vlada, no smatra kako "Srbija ima sve karte u rukama", što dovodi Hrvatsku u "pravnički gledano, jako lošu situaciju".

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara