Kontroverze oko izbora Ane Gotovac za ambasadoricu mira

U NAJMANJU ruku neobičan odabir da uz Anu Sršen, koja je titulu zasluženo ponijela, Ana Gotovac iz reality showa Big Brother bude proglašena ambasadoricom mira, dobio je svoj nastavak. Cornelis Klein, prvi čovjek UN-a u Hrvatskoj, prijavio je IAEWP, organizaciju koja je organizirala izbor, sjedištu UN-a u New Yorku.

Većina medija je prenijela vijest o tome kao su Ana Sršen i Ana Gotovac izabrane za UN-ove ambasadorice mira. Već sam po sebi, odabir Ane Gotovac, koja je poznata isključivo po tome što je bila jedna od sudionica Big Brother showa, je u najboljem slučaju smiješan. Pogotovo kada se nju stavlja uz bok s paraolimpijkom koja se bavi humanitarnim radom, volonterski radi s djecom s posebnim potrebama i svojim djelovanjem mijenja svijest okoline o osobama s invaliditetom. No, to je samo jedna strana ovog izbora.

Ida Mahečić, glasnogovornica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) rekla je za Vjesnik kako je cijela priča prijavljena sjedištu UN-a u New Yorku i dodala: "Gospodin Klein, šef misije UN-a u Hrvatskoj, za udrugu IAEWP (međunarodnu udrugu za mir u svijetu) nije čuo sve do dana kada je u tisku objavljeno da su gospođice Sršen i Gotovac postale ambasadoricama mira. Kako se oni predstavljaju kao dio UN-a, zaključili smo da bismo mi, kao prvo, za tu udrugu trebali znati, a kao drugo, da bi bilo sasvim logično da nas je netko kontaktirao i rekao nam što rade."

Doktor Robert Tafra, europski potpredsjednik Međunarodne udruge za mir u svijetu koji je djevojkama uručio priznanja, rekao je kako su oni organizacija koja djeluje pod UN-om i da su kao takvi, uz svoju, morali istaknuti i zastavu UN-a. Na činjenicu da je UNDP cijeli slučaj prijavio sjedištu UN-a, komentirao je za Vjesnik: "Ne znam uopće tko su ti ljudi, dopuštam da je to neka UN-ova organizacija, no mi nismo učinili ništa što nismo smjeli. Naša je organizacija dio UN-a koju je 1987. Glavna skupština UN-a proglasila Međunarodnom udrugom djelatnika za mir u svijetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako je gospođica Gotovac izabrana zbog "svega što je pokazala nakon što je izašla iz te kuće. Ostavljala je dojam osobe kojoj je stalo do humanitarnog rada, pokrenula je neke akcije o kojima su izvještavali mediji. Nismo provjeravali je li to istina. Ana Gotovac je popularna, posebno među mladima, a nastavi li djelovati kao što je dosad djelovala, u humanitarnom će svijetu učiniti mnogo." – dodao je za Tafra.

Da stvar bude bizarnija, još jedan pripadnik BB kuće očito smatra za sebe da "ostavlja dojam osobe kojoj je stalo do humanitarnog rada".

Naime, kako pišu 24sata, Alen Macinić se osjetio jako uvrijeđenim što nije odabran za ambasadora mira.

"Prije mjesec dana bilo je sve u redu, vidio sam papir s imenovanjima na kojem je već bilo upisano moje ime, a predsjednik udruge IAEWP, koja daje tu titulu, već me bio nazvao i čestitao mi. Iznajmio sam odjelo u "Man Staffu". Ali na dan dodjele doznao sam da sam odbačen, što mi nije priopćio nitko od službenih osoba, nego Ana Gotovac. Razlog je prekršajna prijava zbog svađe s policajcem na Krku." – rekao je Svizac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara