Kontroverze oko Thompsonovog nastupa u Sarajevu proširile se Europom

VREMENA kad je nacionalizam mogao ostati unutar državnih granica i kad se se himne ustaškom pokretu mogle slobodno pjevati bez ikakvih zakonskih reperkusija su čini se napokon postala stvar prošlosti.

Tome u prilog govori činjenica da su za buku koja se digla oko Thopsonovog nastupa u Sarajevu zainteresirali i strani mediji, i to ni manje ni više nego jedna od najjačih novinskih agencija na svijetu, Reuters.

Reuters piše kako su se židovske i antifašističke udruge, te sarajevski organi vlasti pobunili protiv koncerta koji Thompson u Sarajevu treba održati povodom desete godišnjice posjeta Pape Ivana Pavla II bosanskom glavnom gradu.

Svoje nezadovoljstvo Thompsonovim koncertom iznio je i nedavno imenovani ministar kulture Sarajevskog kantona, kod nas poznatiji kao priznati filmski glumac, Emir Hadžihafisbegović.

Hadžihafisbegović ističe kako podržava ideju da se Papina posjeta obilježi ovakvim koncertom, ali nije ni najmanje zadovoljan izborom izvođača. "Smatramo da ksenofobične poruke koje se mogu čuti na Thompsonovim koncertima nemaju što raditi u ovom gradu, koji je već pretrpio dovoljno posljedica nacionalističke netrepeljivosti", izjavio je Hadžihafisbegović, ali dodao i kako zakonski nema načina da se koncert spriječi. 

Reuters prenosi i Thompsonovu izjavu koju je pjevač dao tjedniku Slobodna Bosna. "Ne znam čime sam uvrijedio te ljude", rekao je Thompson i zaključio kako usprkos svemu dolazi u Sarajevo. Thompson je, kao i uvijek, porekao sve optužbe o širenju fašističke ideologije, nazivajući ih lažima i provokacijom, tako da činjenica o Thompsonovom širenju međunacionalne mržnje, koje je često bilo prisutno na njegovim koncertima tokom devedesetih, i dalje ostaje u domeni javne tajne.

Reuters Thompsona opisuje kao ikonu hrvatskih nacionalista u Hrvatskoj i Bosni, te navode kako je često bio optuživan za isticanje nacionalističke ikonografije i širenje ideologije ustaškog režima NDH koji je smaknuo brojne Srbe, Židove, Rome i antifašiste.

U tekstu se ističe i da su brojni pjevači iz Srbije i Hrvatske proteklih godina nastupali u Bosni, ali su se oni čiji lik i djelo obilježavaju nacionalističke tendencije uvijek držali u dijelovima BiH naseljenim stanovništvom koje dijeli njihovu ideologiju. Sarajevo je ipak multietnički grad, u kojem su za vrijeme rata pobijeni deseci tisuća ljudi raznih nacionalnosti i vjera, stoga pjevači kao što je Marko Perković u njemu nisu dobrodošli.

P.V.
Foto: Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara