KONTROVERZNI UMJETNIK DAMIEN HIRST OTKUPIO 12 SVOJIH DJELA

Damien Hirst, kontroverzni britanski umjetnik, otkupio je 12 svojih najvažnijih djela uz pomoć trgovca umjetninama, nakon polemike s galerijom Saatchi koja ih je kupila devedesetih godina, objavile su u četvrtak obje strane. L

Umjetniku se nije svidio način na koji su djela izložena u galeriji Saatchi, poznatoj galeriji moderne umjetnosti na obali Temze u Londonu, po mišljenju londonskog stručnjaka za modernu umjetnost kojeg je u srijedu citirao Times.

Među 12 djela koje je Jay Jopling, Hirstov osobni trgovac umjetninama, otkupio od galerije Saatchi, nalazi se i glava krave u raspadanju okružena mrtvim muhama.

To djelo nazvano "Tisuću godina" danas se procjenjuje na 2 milijuna eura, a u doba kad ga je kupio Charles Saatchi, najpoznatiji kolekcionar moderne umjetnosti u Velikoj Britaniji, procijenjen je na 72.500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Još jedno djelo koje je otkupio Jopling, direktor White Cube Gallery, također u Londonu, predstavlja prepolovljenu svinju izloženu u dva spremnika napunjena formaldehidom.

Nijedna od dviju galerija nije željela objaviti vrijednost transakcije.

Galerija Saatchi uspjela je ipak zadržati sedam djela Damiena Hirsta, među kojima poznatog morskog psa tigra uronjenog u spremnik s formaldehidom, koji je postao zaštitnim znakom galerije.

Galeriju je utemeljio Charles Saatchi, kralj reklama i štovatelj moderne umjetnosti. Osoba koja je kao stručnjak za reklame početkom osamdesetih godina pomogla konzervativcima i Margaret Thatcher da dođu na vlast, ne ustručava se šokirati kao kolekcionar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara